Onderhoud Aschpotpad

De gemeente wil al enkele jaren groot onderhoud aan het Aschpotpad uitvoeren. Het fietspad is verzakt en de tegels liggen ongelijk of uit elkaar. Daarnaast heeft de gemeenteraad besloten om fietsers meer ruimte te geven. Zo kunnen zij prettig en veilig gebruik maken van het pad.

Waar is het?

Het Aschpotpad is het fietspad in de groenstrook tussen de Wethouder Venteweg en de Slagenbuurt.

Wat zijn de werkzaamheden?

Het Aschpotpad is ruim 700 meter lang en de gemeente hoogt het pad op tot 60 centimeter boven het waterpeil in de sloot. Om fietsers en voetgangers de ruimte te geven, verbreden wij het pad naar 3 meter. Over een lengte van 330 meter komt er een extra strook naast het pad. De extra strook van 60 centimeter breed komt er zodat wandelaars even opzij kunnen gaan of stil kunnen staan als zij dat willen.

We hebben gekozen voor 1 pad met een extra strook waarop mensen zowel mogen fietsen als wandelen. Door deze keuze ontstaan er geen technische problemen met de kabels en leidingen onder de grond. We houden de groene strook waarbij ook het groen tussen het pad en de achtertuinen van woningen naast het pad blijft, zodat de achtertuinen afgeschermd zijn.

Op 600 meter van het pad vervangen wij de tegels door asfalt. Op de overige 100 meter van het pad leggen we aan als PlasticRoad. Dit doen wij in samenwerking met de Provincie Zuid-Holland. De PlasticRoad is opgebouwd uit materiaal dat gemaakt is van gerecycled plastic huisafval. Het materiaal is licht. Daardoor verwachten we dat het minder gaat zakken dan normaal asfalt. De gemeente onderzoekt samen met verschillende partijen of dat inderdaad zo is. Als de resultaten goed zijn, kunnen we PlasticRoad misschien op veel meer plekken gaan gebruiken. Wilt u meer informatie over PlasticRoad? Dan kunt u kijken op de website van PlasticRoad.

Deze doorsnedetekening laat zien hoe het PlasticRoad-deel van het Aschpotpad is gemaakt.
De tekening laat zien hoe het PlasticRoad-deel van het fietspad is gemaakt en welke afmetingen we gebruiken. Het oude fietspad was 2,38 meter. Het nieuwe fietspad wordt 3 meter breed en de extra strook 60 centimeter. Op de stroken naast het pad komt gras.

Het gebied is ook een loslooproute voor honden. Daar wijzen wij gebruikers van het pad op. Dit doen wij met extra borden bij de fiets- en voetgangersbrug bij de Houtsingelrotonde en de Dijkgraafslag in de Slagenbuurt. Vaste gebruikers van de route weten snel dat er honden kunnen loslopen.

Om de veiligheid op het pad te verhogen, plaatsen we verlichting. Het verlichten van fietspaden is de afgelopen jaren verder ontwikkeld. Zo is het mogelijk dat het licht vooral op het fietspad schijnt. Ook kunnen we de sterkte van het licht aanpassen, zodat het lichter is als het pad meer gebruikt wordt en donkerder als het minder gebruikt wordt. Zo zorgen we ervoor dat de verlichting zo goed mogelijk past in de natuurlijke omgeving. Het gebruik van led-verlichting bespaart energie.

Wat is de laatste stand van zaken?

Op 22 augustus zijn we begonnen met de werkzaamheden.

Wat is de planning?

We verwachten half november klaar te zijn met de werkzaamheden.

Waar kan ik vragen stellen over dit project?

Als u vragen heeft of iets wilt melden, bel dan de gemeente Gouda via 14 0182. U kunt ook e-mailen naar gemeente@gouda.nl.