Glasvezel in Gouda

KPN NetwerkNL legt in Gouda glasvezel aan in de wijken Plaswijck, Bloemendaal en Goverwelle. In de wijken Kort Haarlem, Noord, Westergouwe, Middenwillens, Binnenstad en Korte Akkeren ligt al een KPN-glasvezelnetwerk. Deltafiber heeft in de wijken Goverwelle, Plaswijck en Bloemendaal al in 2019/2020 een DFN-glasvezelnetwerk aangelegd.

Wat is de rol van de gemeente?

De gemeente geeft de vergunning, coördineert het proces en houdt toezicht. Waar mogelijk probeert de gemeente de partijen te laten samenwerken op het gebied van de planning en over waar precies de werkzaamheden plaatsvinden. Dit om zo min mogelijk overlast voor de omgeving te veroorzaken. Vanwege de telecomwet moet de gemeente telecombedrijven toelaten. 

Kunnen er meerdere glasvezelaanbieders in mijn straat komen?

Ja, in de telecomwet staat dat meerdere leveranciers glasvezelnetwerken mogen aanleggen in dezelfde straat. Ze hebben hiervoor wel een vergunning nodig.

Ben ik verplicht om glasvezel te gaan gebruiken?

Nee. U bepaalt zelf of u gebruik wilt maken van de glasvezelaansluiting en welke provider u kiest.  U bent niet verplicht een abonnement voor het gebruik van glasvezel te nemen. Sommige inwoners en bedrijven willen meerdere aansluitingen. Als een van de glasvezelaanbieders tegen u zegt dat hij handelt namens de gemeente, dan is dat klopt dat niet. Wij vragen u dit te melden door een e-mail te sturen naar gemeente@gouda.nl.