Duikers Oranjeplein

Door klimaatverandering krijgen we in de toekomst waarschijnlijk vaker te maken met flinke regenbuien. Het systeem van sloten en buizen kan deze hoeveelheid water niet verwerken. Daarom vergroot de gemeente onder de kruising Oranjeplein 2 duikers. Een duiker is een buis die 2 ondergrondse watergangen (bijvoorbeeld sloten) met elkaar verbindt. Door deze vergroting kan er in de toekomst sneller en meer water worden afgevoerd. Dat water gaat naar het gemaal aan de Burgemeester Gaarlandtsingel. 

Waar is het?

De werkzaamheden zijn aan het Oranjeplein in de wijk Korte Akkeren.

Wat zijn de werkzaamheden?

In de grond bij het Oranjeplein liggen veel verschillende kabels en leidingen, zoals: riolering, gas, water, elektriciteit en internet. Door de vergroting van de duikers moet een aantal kabels en leidingen verplaatst worden. Na afloop van de werkzaamheden aan de kabels en leidingen begint de gemeente aan de vergroting van de 2 duikers.

Wat is de laatste stand van zaken?

Tot en met februari 2021 verplaatst aannemer A. Hak Electron in opdracht van netbeheerder Stedin verschillende elektriciteitskabels en gasleidingen rond het Oranjeplein. Door deze werkzaamheden zijn steeds een deel van de stoep en de weg in het gebied afgesloten. Het verkeer wordt omgeleid.

De werkzaamheden worden uitgevoerd op werkdagen van maandag tot en met vrijdag tussen 7:00 en 16:00 uur. Als het nodig is, wordt er soms tot 19:00 uur doorgewerkt. Van 19 december 2020 tot en met 3 januari werkt Stedin niet vanwege de kerstvakantie.

Bewoners en belanghebbenden in het gebied krijgen van Stedin informatie over de werkzaamheden. Zij kunnen voor meer informatie ook kijken op de Omgevingsapp.

Wat is de planning?

In de zomervakantie worden de duikers onder de kruising Oranjeplein vervangen. Het is nodig om de Koningin Wilhelminaweg en de Reigerstraat elk voor 3 weken af te sluiten. Hierdoor is het gebied minder goed bereikbaar. Om de overlast zo klein mogelijk te houden, worden de duikers om en om vervangen. Zo is steeds 1 van de 2 wegen open.

Waar kan ik vragen stellen over dit project?

Als u vragen heeft of iets wilt melden, bel dan de gemeente Gouda via 14 0182. U kunt ook e-mailen naar gemeente@gouda.nl.