Doorfietsroute Rotterdam – Gouda

Nederland is een fietsland. Ons land heeft een mooi netwerk met vele duizenden kilometers aan fietspaden in de steden, dorpen en buiten de bebouwde kom. De provincie Zuid-Holland bouwt verder aan het fietsnetwerk in het fietsplan Samen verder Fietsen 2016 – 2025. Gouda wil zich laten zien als fietsstad en lift hier graag op mee.

Het doel van de provincie en de gemeente is dat meer mensen voor de fiets kiezen. Bijvoorbeeld als alternatief voor de auto bij het woon-werkverkeer. Met de fietsroute kom je niet in de file en ben je snel op de plek van bestemming. Fietsen is bovendien gezond en goed voor het milieu. Een van de projecten is de fietsroute tussen Rotterdam en Gouda: geen A20, maar F20. Waar is het?

Waar is het?

De doorfietsroute F20 verbindt Rotterdam, Capelle a/d IJssel, Nieuwerkerk a/d IJssel, Moordrecht en Gouda met elkaar. De provincie coördineert het project en betaalt het grootste deel. De gemeenten zijn elk verantwoordelijk voor de uitvoering op het eigen grondgebied. Dit wil zeggen dat Gouda alleen gaat over het deel van de route dat op haar grondgebied ligt.

Wat zijn de werkzaamheden?

De provincie betaalt niet alles, daarom heeft het gemeentebestuur ook geld beschikbaar gesteld. De provincie heeft een voorkeursroute vastgesteld. De deelnemende gemeentes kiezen de definitieve route. Gouda heeft dit in 2019 gedaan. Voor Gouda geldt dat 4 routes vanuit de stad goed aansluiten op de F20. Het gaat om de volgende routes:

  • Jacob van Lennepkade tot en met de Koningin Wilhelminaweg;
  • Nachtegaalstraat tot het Oranjeplein;
  • Ruige Weteringepad vanaf Rotterdamseweg tot aan de Jacob van Lennepkade;
  • het fietspad aan de noordzijde van de Rotterdamseweg verbreden tot een fietspad in 2 richtingen tot aan de Van Baerlestraat.

De routes komen uit op het Ruige Weteringepad en het Sluiseiland om vervolgens 1 verbinding te vormen richting Rotterdam.

Naast deze routes zijn er ook wensen om de route richting het centrum te verbeteren, via het doortrekken van het fietspad van de Jacob van Lennepkade naar de Herenstraat.

Kaartje waarop je het deel van de nieuwe doorfietsroute ziet dat op Gouda aansluit

Wat is de laatste stand van zaken?

De Fietssnelroute die vanuit de Julianasluis over de dijk gaat lopen richting Nachtegaalstraat en Jacob van Lennepkade, komt bovenop de dijk te liggen. Door het grasveld dat tussen de dijk en de Burgemeester Gaarlandtsingel ligt, legt de gemeente een struinpad aan. Het pad is 1,5 meter breed en bedoeld voor wandelaars. De ruimte tussen het fietspad en het water bij de Burgemeester Gaarlandtsingel is prima geschikt voor honden om vrijuit te rennen. De gemeente onderzoekt nog wat nodig is om honden en fietsers te scheiden. In het verlengde van het huidige Ruige Weteringpad voetpad komt eveneens een struinpad, waar wandelaars kunnen genieten van groen.

Wat is de planning?

Deze veilige en comfortabele fietsroute moet voor 1 januari 2023 klaar zijn.

Waar kan ik vragen stellen over dit project?

Als u vragen heeft of iets wilt melden, bel dan de gemeente Gouda via 14 0182. U kunt ook e-mailen naar gemeente@gouda.nl.