Melding Japanse duizendknoop

De Japanse duizendknoop is een snel groeiende plant die voor veel overlast zorgt. De plant is op verschillende plekken in de stad te vinden, zowel in openbaar gebied als in tuinen van inwoners.

Klik op Melding maken en vul uw gegevens in.

Melding maken

De Japanse duizendknoop behoort tot een groep met planten- en diersoorten die van oorsprong niet in Nederland voorkomt, maar hier toch terecht is gekomen. Is de plant eenmaal in Nederland, dan is hij heel moeilijk weer weg te krijgen. Doordat de plant sterk groeit, worden Nederlandse plantensoorten weggedrukt. De sterke wortels en stengels van de Japanse duizendknoop kunnen schade veroorzaken aan tuinen, leidingen en wegen. Een andere naam voor de Japanse duizendknoop is Fallopia japonica.

De gemeente heeft de plekken waar de Japanse duizendknoop groeit op een kaart aangegeven. In het groeiseizoen maait een aannemer deze plekken elke 2 weken om de groei van de plant tegen te gaan. Het gaat meestal om kleine gebieden waar de plant groeit. Er is ook een plek op het terrein van de provincie bekend. Deze is gemeld bij de provincie.

U herkent de Japanse duizendknoop aan de volgende eigenschappen:

  • De plant komt in april uit de grond met kleine rode knoppen.
  • De plant krijgt al snel veel kleine rode bladeren van zo’n 10 tot 15 centimeter groot.
  • Het blad wordt zo groot als een hand en heeft dan een frisgroene kleur. De plant groeit nu met enkele centimeters per dag.

Ontdekt u de plant in uw eigen tuin? Er zijn een aantal dingen die u kunt doen:

  1. Verwijder de plant helemaal, met de wortels. Zelfs uit het kleinste stukje Japanse duizendknoop kan weer een nieuwe plant groeien.
  2. Blijf de grond waar de plant stond om de paar weken maaien. Doe dit een paar maanden. Uiteindelijk is de kans groot dat de plant helemaal verdwijnt.
  3. Het is belangrijk dat u het afval van de plant (inclusief de wortels) en het maaiafval weggooit bij het restafval. Gooi dit dus in de grijze vuilnisbak en niet in de groene! Dit voorkomt dat de plant verder groeit in het GFT-afval.

Ontdekt u de plant in openbaar gebied? Maak dan een melding via bovenstaande knop. Meld duidelijk dat het om de Japanse duizendknoop gaat en waar deze staat.

Als de gemelde plek op terrein van de gemeente ligt, voegen we deze locatie toe aan de kaart voor de aannemer. De aannemer voegt deze plek dan toe aan zijn maaironde. Ligt de locatie op het terrein van een andere eigenaar of beheerder, dan geven we de plek van de Japanse duizendknoop door aan deze eigenaar.