Binnenstad en monumenten

Gouda is een oude stad met veel geschiedenis. Dat ziet u ook vandaag nog terug in de binnenstad en de vele monumenten. Gouda heeft bijna 1.250 beschermde monumenten: bijna 900 gemeentelijke monumenten en ongeveer 350 rijksmonumenten. Wij vinden het belangrijk dat dit erfgoed blijft bestaan en wordt onderhouden. Bijvoorbeeld omdat de monumenten heel mooi zijn, belangrijk zijn voor de wetenschap of cultuurhistorische waarde hebben. Dat betekent dat ze belangrijk zijn voor de geschiedenis van Gouda. In de Erfgoedvisie staat hoe de gemeente ervoor zorgt dat het erfgoed in Gouda blijft bestaan en wat de gemeente wel en niet beschermt.  

U kunt alle rijks- en gemeentelijke monumenten in Gouda op de digitale kaart bekijken.

Gouda heeft een digitale cultuurhistorische basiskaart. Op deze kaart staat al het Goudse erfgoed en kunt u het ontstaan en de ontwikkeling van Gouda bekijken. Alle kennis die we hebben over het Goudse erfgoed, komt samen in deze kaart.

Een beschermd gezicht is een gebied met gebouwen, maar ook bijvoorbeeld parken met een bijzonder cultuurhistorisch karakter. Het gebied is belangrijk voor de geschiedenis van de stad en daarom wordt het beschermd. Gouda heeft ook een beschermd stadsgezicht. Op de kaart met monumenten kunt u zien welk gebied in Gouda het beschermd stadsgezicht is.

Er zijn verschillende subsidies als u uw huis in de binnenstad wilt opknappen. Kijk hiervoor op de pagina subsidies onder subsidies erfgoed.

Als u iets aan uw monument of woning in het beschermd stadsgezicht wilt veranderen, heeft u vaak een vergunning nodig. De gemeente Gouda vindt het belangrijk dat ook monumenten duurzaam worden. Daarom hebben we de regels voor een vergunning om een monument duurzaam te maken, soepeler gemaakt. Hierdoor wordt het makkelijker om uw monument te verduurzamen. Meer informatie vindt u op de pagina Duurzaam maken monument.

Als de gemeente een gemeentelijk monument aanwijst, krijgt u een gratis monumentenschildje. Als u een nieuw monumentschildje wilt bestellen, kost dat € 25,-. Bel hiervoor de gemeente via telefoonnummer 14 0182 of stuur een e-mail naar gemeente@gouda.nl.