Erkenning kind na geboorte

Het is mogelijk om een kind te erkennen als het kind al geboren is. Dit kan zelfs nog als het kind al volwassen is.

U heeft altijd toestemming nodig. Hoe dit er precies uitziet hangt af van de leeftijd van het kind.

Naamskeuze

Is het kind jonger dan 16 jaar en wilt u dat het kind de achternaam van de erkenner krijgt? Dan moet de biologische moeder van het kind bij de erkenning van het 1e kind aanwezig zijn voor toestemming en de naamskeuze. Is het kind ouder dan 16 jaar bij de erkenning, dan kiest het kind zelf welke achternaam hij of zij wil dragen.

Kind jonger dan 12 jaar

Is het kind jonger dan 12 jaar? U heeft toestemming nodig van de moeder. Kom samen met de moeder (en het kind) naar de afspraak in het Huis van de Stad. Het kind hoeft niet per se mee naar de afspraak. 

Kind tussen de 12 en 16 jaar

U heeft toestemming nodig van de moeder en het kind. Dit kunnen zij doen door mee te komen naar de afspraak. Geven moeder en kind geen toestemming? Dan kunt u de rechtbank vragen om vervangende toestemming. Dit is alleen mogelijk als u het kind heeft verwekt.

Kind 16 jaar of ouder

U heeft alleen toestemming van het kind nodig. Het kind moet bij de erkenning aanwezig zijn. U kunt in dit geval zonder toestemming van de moeder het kind erkennen. De moeder hoeft dan ook niet bij de erkenning aanwezig te zijn.

Maak voor de erkenning van een kind een afspraak bij de gemeente. 

Erkenning 1e kind

Bij de erkenning van het 1e kind uit uw relatie, moet u allebei persoonlijk langskomen voor het ondertekenen van de akte van erkenning. Dit geldt alleen als het kind jonger is dan 16 jaar. 

Erkenning van een volgend kind

Bij eventuele volgende kinderen kan de moeder, door het tekenen van de onderhandse akte van erkenning, schriftelijke toestemming (pdf) geven voor de erkenning. De erkenner komt zelf met deze toestemming, een akte van erkenning opmaken. Als u niet getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap hebt, moet u voor elk volgend kind een akte van erkenning laten opmaken. Dit geldt alleen als het kind jonger is dan 16 jaar. 

Neem bij de aanvraag de volgende documenten mee:

•    Een legitimatiebewijs van de vader.
•    Een legitimatiebewijs van de moeder(s).
•    Als het van toepassing is: schriftelijke toestemming (pdf) van de moeder(s).

Het erkennen van een kind is gratis. De ambtenaar van de burgerlijke stand maakt een akte op. Wilt u een afschrift van deze akte? Kijk dan voor meer informatie op de pagina ‘afschrift of uittreksel burgerlijke stand‘. Op die pagina staat ook de prijs van een afschrift van de akte.