Speeltuinen

Kinderen in Gouda moeten veilig en onbezorgd kunnen spelen. Daarom is het belangrijk dat speelplekken veilig en duurzaam zijn en veel speelplezier geven. Ieder jaar vervangen we kapotte en versleten speeltoestellen. De speeltoestellen zijn bedoeld voor kinderen tot en met 12 jaar.

De gemeente is verantwoordelijk voor de speeltuinen op openbaar terrein. Om ervoor te zorgen dat de speeltuin veilig blijft, controleert een officiële inspecteur de speelplekken een paar keer per jaar. U mag niet zelf een speeltoestel in de openbare ruimte plaatsen. Speeltoestellen moeten voldoen aan uitgebreide veiligheidseisen en officieel goedgekeurd zijn. Die eisen gaan niet alleen over de toestellen, maar ook over de ondergrond. Die moet van valdempend materiaal zijn, zoals rubbertegels. De gemeente maakt uiteindelijk de keuze voor speeltoestellen en ondergronden. 

Op het moment dat een speeltoestel vervangen moet worden is het mogelijk een ander soort speeltoestel te plaatsen. Normaalgesproken vervangen we een speeltoestel door een zelfde soort toestel. Een schommel vervangen we bijvoorbeeld door een andere schommel. Hebben u en andere gebruikers andere wensen, laat ze ons weten. Als er genoeg ruimte en geld is, kunnen we een ander soort toestel plaatsen. De gemeente heeft geen geld om extra speeltoestellen te kopen en beheren.

Ja, u kunt een nieuwe speeltuin of uitbreiding van een speeltuin aanvragen. Wij bekijken of uw aanvraag past in de Goudse speelnorm. De Goudse speelnorm betekent dat er 90 kinderen tot en met 12 jaar in een bepaald gebied (speelbuurt) wonen. Trapvelden en basketbalvelden vallen niet onder de speelnorm.

Als uw aanvraag past in de Goudse speelnorm, is een nieuwe speelplek of uitbreiding van de speelplek mogelijk als de kosten voor aanleg en beheer gedekt zijn. De gemeente heeft geen geld om nieuwe speelplekken aan te leggen en te beheren. Om uw idee uit te voeren, zorgt u zelf voor geld, bijvoorbeeld door sponsoring.

Om alle speelplekken in Gouda makkelijk te kunnen vinden, is er een speciale speeltuinenkaart beschikbaar. Traditionele speeltuinen met schommels en glijbanen, avontuurlijke natuurspeeltuinen, voetbalvelden of basketbalvelden: alles is gemakkelijk te vinden via deze kaart. Als u op zoek bent naar een speeltuin in de buurt, voert u de straatnaam in op de kaart. 

Heeft u een klacht over een speelplek, bijvoorbeeld omdat een speeltoestel versleten of kapot is, personen overlast veroorzaken in de speeltuin of mensen expres schade aangericht hebben in de speeltuin? Dan kunt u een melding speelplekken maken.

Heeft u een vraag over speeltuinen? Stuur dan een mail naar gemeente@gouda.nl of bel naar telefoonnummer 14 0182.