Bijstand voor zelfstandigen

Heeft u een uitkering en wilt u een eigen bedrijf starten? Of lukt het u als ondernemer niet om een (minimum) inkomen te verdienen? Dan kunt u bijstand voor zelfstandigen aanvragen.

Gemeente Gouda ondersteunt ondernemers, die het niet lukt om een (minimum) inkomen te verdienen. U kunt hiervoor een beroep doen op het Bbz (Besluit bijstandverlening zelfstandigen) of de IOAZ (Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte gewezen zelfstandigen). Dit zijn landelijke bijstandswetten.

De gemeente werkt samen met Regionaal Bureau Zelfstandigen (RBZ) van Gemeente Rotterdam. RBZ adviseert Gemeente Gouda over de aanvragen voor het Bbz en de IOAZ.

Er bestaan 2 soorten Bbz-uitkeringen:

  1. Bbz-uitkering voor levensonderhoud;
  2. Bbz-uitkering voor bedrijfskapitaal.

Bbz-uitkering voor levensonderhoud

Een Bbz-uitkering levensonderhoud is voor zelfstandig ondernemers die niet genoeg verdienen voor hun levensonderhoud. Voorbeelden van kosten voor levensonderhoud zijn de huur of hypotheek, kosten voor de zorgverzekering en boodschappen. Het is een uitkering die het inkomen aanvult tot bijstandsniveau.

De Rijksoverheid is op 1 oktober 2021 gestopt met de regeling Tijdelijke Ondersteuning Zelfstandig Ondernemers (Tozo). Zelfstandig ondernemers die na deze regeling nog niet genoeg verdienen voor levensonderhoud, kunnen een Bbz-uitkering voor levensonderhoud aanvragen. Voor de periode van 1 oktober 2021 tot en met 31 maart 2022 zijn de voorwaarden voor een Bbz -uitkering versoepeld. Hierna gelden de normale voorwaarden weer.

Bbz-uitkering bedrijfskapitaal

Met een bedrijfskapitaal kunt u investeren in uw bedrijf. Voor iedere situatie gelden andere voorwaarden. De Bbz-uitkering bedrijfskapitaal is vaak een lening. 

  • Als u start als zelfstandig ondernemer.
  • Als u zelfstandig ondernemer bent en financiële problemen heeft.
  • Als u zelfstandig ondernemer bent en hiermee wilt stoppen.
  • Als u eraan denkt om te stoppen met uw onderneming omdat u te weinig inkomen uit uw bedrijf haalt. U heeft dan misschien recht op een IOAZ-uitkering. Deze uitkering krijgt u op basis van de Wet Inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte gewezen zelfstandigen (IOAZ).

Regionaal Bureau Zelfstandigen (RBZ) van Gemeente Rotterdam voert het besluit gedeeltelijk voor Gemeente Gouda uit. U kunt dus bij het RBZ terecht voor de aanvraag van een Bbz-uitkering voor levensonderhoud en voor de aanvraag van Bbz-bedrijfskapitaal. Na uw aanvraag geeft het RBZ aan de gemeente een advies over uw aanvraag. De gemeente handelt daarna uw aanvraag af.

Wilt u stoppen met uw bedrijf omdat u er te weinig inkomen uithaalt? Dan kunt u misschien een IOAZ-uitkering aanvragen. Het is hierbij belangrijk dat u nog niet met uw bedrijf bent gestopt, staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en ouder bent dan 53,5 jaar. Een IOAZ-uitkering vult uw inkomen (en dat van uw partner) aan tot bijstandsniveau. Meer informatie over de voorwaarden en het aanvraagformulier vindt u op de website van het RBZ.

U kunt bij het RBZ ook terecht voor advies, begeleiding en financiële hulp. Denk hierbij bijvoorbeeld aan hulp bij uw administratie van uw bedrijf of persoonlijke coaching.

Kijk voor meer informatie over dit onderwerp op de website van de Rijksoverheid.