Gastouder worden

Als u gastouder wilt worden moet u een aantal dingen regelen. Zo moet u bijvoorbeeld staan ingeschreven bij een gastouderbureau.

Om gastouder te worden moet u aan een aantal voorwaarden voldoen. U heeft bijvoorbeeld een diploma nodig. Meer informatie over alle voorwaarden vindt u op de website van de Rijksoverheid.

U moet zich inschrijven bij een gastouderbureau. Het gastouderbureau moet de gastouder aanmelden bij de gemeente waar de opvang plaatsvindt. Het gastouderbureau heeft verschillende gegevens van u nodig en kopieën van een aantal documenten. Uw gastouderbureau kan u hierover meer vertellen.

De gemeente stuurt de compleet ingevulde aanvraag door naar de GGD om de documenten te toetsen. Ook wordt er een locatieonderzoek gedaan. Binnen 10 weken na de aanvraag hoort u van de gemeente of u wordt ingeschreven in het Landelijk Register Kinderopvang (LRK). Vangt u op meerdere locaties kinderen op? Dan moet uw gastouderbureau voor elke locatie een nieuwe aanvraag indienen en de documenten inleveren.

U kunt als gastouder aan meerdere gastouderbureaus gekoppeld worden. Het gastouderbureau geeft dit door aan de gemeente. Voor deze koppeling hoeft niet opnieuw een inspectie te worden gedaan.