Terug naar het overzicht

Noodverordening niet langer van kracht, preventief fouilleren blijft

Burgemeester Pieter Verhoeve: “De noodverordening is vanaf vorige week dinsdag van kracht en sinds dinsdagavond is het rustig gebleven in Gouda voor wat betreft ongeregeldheden. Een noodverordening is een zwaar middel waarvoor ook een duidelijke grond moet zijn om die te kunnen handhaven. Na overleg met politie en OM heb ik besloten om de noodverordening vanaf nu in te trekken. Natuurlijk blijft de politie alert op signalen en heb ik er vertrouwen in dat ik niet meer hoef over te gaan tot het instellen van dit middel.

Zaterdag heb ik met diverse Gouwenaars gesproken waarvan hun auto is vernield. De gesprekken hebben een diepe indruk op mij gemaakt. De angst, woede en verdriet die een autobrand veroorzaakt, zijn begrijpelijk. Helaas waren er maandagmorgen vroeg weer autobranden. Het is ongehoord dat er mensen zijn die doelbewust spullen van anderen vernielen.

Sinds vrijdag jl. zijn er in Gouda twee gebieden aangewezen als veiligheidsrisicogebied. De politie kan in deze gebieden preventief fouilleren. Na overleg met de politie en het OM wordt het preventief fouilleren in deze twee gebieden verlengd. Daarbij is op advies van de politie het veiligheidsrisicogebied uitgebreid naar een deel van de wijk Gouda Noord, het gebied waar maandagmorgen vroeg autobranden plaatsvonden. Preventief fouilleren in deze gebieden is hier toegestaan voor de komende twee nachten tot woensdag a.s. gedurende de tijd van de avondklok (21.00 tot 4.30 uur).

De politie heeft de branden in onderzoek en ik roep iedereen op die meer weet over de dader(s), contact met de politie op te nemen. Ook wanneer u vanuit uw woning verdachte situaties ziet, bel dan direct 112. Op die manier kan de politie direct actie ondernemen.”

Besluit aanwijzing veiligheidsrisicogebieden