Terug naar het overzicht

Noodopvang vluchtelingen hotelboot verlengd

Op de foto ziet u een close-up van de gevel van het Huis van de Stad met het karakteristieke wafelpatroon

Het college van burgemeester en wethouders heeft op 21 juni besloten om de huidige noodopvang op een hotelboot aan het Gouwekanaal met een half jaar te verlengen. Dit is besloten na gesprekken met bewoners tijdens een informatieavond en na overleg met de Goudse gemeenteraad. De verlenging is op verzoek van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA).

Onmenselijke situatie Ter Apel

Burgemeester Verhoeve: “Gouda vangt nu ruim een half jaar vluchtelingen op. De situatie in Ter Apel is sindsdien alleen maar verder verslechterd. Het is steeds moeilijker om vluchtelingen een slaapplek te bieden en er doen zich onmenselijke situaties voor. Als stadsbestuur vinden we dat onze verantwoordelijkheid moeten blijven nemen. Juist nu. Gouda is en blijft een gastvrije stad”.

Nieuwe hotelboot

Sinds december 2021 vangt Gouda tijdelijk vluchtelingen op in een hotelboot aan het Gouwekanaal. Deze tijdelijke noodopvang wordt nu verlengd tot 1 januari 2023. De huidige hotelboot is niet langer beschikbaar. Daarom komt er een andere hotelboot die ruimte biedt voor maximaal 185 vluchtelingen. De vluchtelingen krijgen straks de mogelijkheid om zelf te koken. Ook wil het college de activiteiten, zoals taallessen, fietslessen en sporten, voortzetten. De gemeente betaalt een deel van de kosten hiervoor nu zelf. Op verzoek van de gemeenteraad gaat de gemeente in gesprek met het COA om deze kosten geheel te vergoeden.

Gesprekken met omwonenden

Eind mei heeft een informatieavond voor direct omwonenden plaatsgevonden. Omwonenden hebben op deze avond aangegeven dat ze de beslissing begrijpen, maar ook nadelige effecten ervaren. Op 14 juni is opnieuw een gesprek geweest en hebben omwonenden ideeën aangedragen om ervoor te zorgen dat ze weer wat prettiger kunnen wonen, zoals het meer uit zicht brengen van containers rondom de hotelboot, het plaatsen van picknicktafels en het planten van bloembollen. Het college gaat met deze ideeën aan de slag.

Informatie

Omwonenden worden per brief op de hoogte gebracht. Op de pagina Noodopvang staan veelgestelde vragen over de tijdelijke noodopvang in Gouda.