Terug naar het overzicht

Leg een groen-blauw dak aan met subsidie van de gemeente

Op de afbeelding ziet u een dak met plantjes. Dit wordt ook wel een groen dak genoemd.

Minder wateroverlast en een groen uitzicht

Inwoners van Gouda kunnen een groen-blauw dak aanleggen met subsidie van de gemeente. De gemeente wil het aanleggen van de daken stimuleren, omdat dit helpt bij het bergen van water en goed is voor de natuur. Ook dragen de daken bij aan een fijne leefomgeving. De subsidieregeling Gouda 2021-2023 is vanaf 1 januari 2021 in werking getreden. Toen mochten inwoners uit zes 6 versteende wijken al subsidie aanvragen. Vanaf 1 juli 2021 kunnen alle inwoners van Gouda gebruikmaken van de subsidie.

Groene daken, minder overstroming

Een groen-blauw dak is een groen dak met waterberging. Neerslag wordt tijdelijk opgeslagen op de daken, waardoor het hemelwater niet van de daken afgutst. Bij hevige regenbuien vermindert dit de druk op rioleringen, wat zorgt voor minder wateroverlast. Ook zorgt een groen dak voor minder fijnstof, meer vlinders, vogels en bijen en werkt het verkoelend in de zomer. Genoeg redenen voor de gemeente om de aanleg van groen-blauwe daken te ondersteunen. De gemeente probeert het aanleggen van groen-blauwe daken dan ook zo makkelijk mogelijk te maken voor inwoners. Voor het aanleggen van een groen-blauw dak krijgt u als inwoner subsidie.

Wethouder Hilde Niezen: “Met de klimaatverandering krijgen we vaker te maken met zware regenbuien en ook perioden van droogte. We willen groene-blauwe daken stimuleren voor waterberging, maar zeker ook om het verschil te maken in het aangezicht van onze mooie stad. Ik hoop dat Gouda zo steeds groener wordt, ook vanuit de lucht gezien.”

Kijk voor meer informatie over de subsidiemogelijkheden op de website van Maak Gouda Duurzaam. Deze subsidieregeling sluit aan op de afspraken die zijn gemaakt in het coalitieakkoord ‘Nieuwe energie’.

Foto: Astrid den Haan