Terug naar het overzicht

Brug bij Spieringstraat tijdelijk afgesloten

De afgesloten brug aan de Spieringstraat.

De gemeente Gouda heeft de brug tegenover de Spieringstraat 65 afgesloten voor al het gemotoriseerd verkeer. Daartoe is besloten vanwege een veiligheidsrisico. Uit onderzoek blijkt dat de kademuur waarop de brug rust in slechte staat is. Als de gemeente niets doet, dan kan de kademuur bezwijken en belandt de brug in het water.

Brug leidt naar parkeerterrein

De brug leidt naar een particulier parkeerterrein waar bewoners van de Oosthaven gebruik van maken. Dat betekent dat mensen hun auto nu ergens anders moeten parkeren. Om bewoners tegemoet te komen, krijgen ze een vergoeding om de parkeerkosten te betalen. De mensen om wie het gaat zijn geïnformeerd. De brug wordt afgesloten met een betonnen versperring. Het terrein blijft wel toegankelijk voor fietsers en voetgangers.

De afsluiting zal zeker 6 weken duren. In de tussentijd wordt er gewerkt aan een oplossing om de brug te ondersteunen en de kadermuur te ontlasten, zodat auto’s weer over de brug kunnen. Uiteindelijk moet de gemeente de kademuur wel vervangen. Dat betekent opnieuw een afsluiting, maar dan voor al het verkeer.

Oorzaak

De brug is van de eigenaar van het terrein. De gemeente is eigenaar van de kademuur. Als de brug zou bezwijken, zou de gemeente verantwoordelijk zijn. Daarom is besloten tot bovenstaande maatregel. De binnenstad van Gouda heeft op verschillende plekken te maken met verzwakte kademuren. Dat komt doordat ze oud zijn en de belasting de afgelopen jaren flink is toegenomen.