Mantelzorg

De gemeente is verantwoordelijk voor waardering en erkenning van mantelzorgers.

Mantelzorgcompliment? Mantelzorgpas!

Het landelijke Mantelzorgcompliment, dat voorheen door de Sociale Verzekeringsbank (SVB) werd uitgekeerd, is per 1 januari 2015 vervallen. Gemeenten zijn nu zelf verantwoordelijk voor het waarderen van mantelzorgers. Daarom wil Gouda met de mantelzorgpas alle mantelzorgers in het zonnetje zetten die langdurig, onbetaald en intensief zorgen voor een goede vriend, buur of familielid. Goudse mantelzorgers en mensen die mantelzorger zijn voor iemand die in Gouda woont, kunnen de mantelzorgpas aanvragen. De Goudse mantelzorgpas kan in heel 2018 gebruikt worden. Elke maand komen er nieuwe aanbiedingen op en mantelzorgers kunnen zelf ook aangeven wat zij graag op deze pas willen. Zij zijn immers als geen ander in staat te beoordelen wat zij nodig hebben.

Aanvragen
Het aanvragen van de pas kan heel eenvoudig online via www.mantelzorgcentraal.nl. Meer informatie is ook te vinden op deze website.

Parkeervergunning voor mantelzorgers

Onder voorwaarden kunnen mantelzorgers met korting een parkeervergunning krijgen. Lees hier voor meer informatie over de mantelzorgvergunning.

Vrijwilligersverzekering voor mantelzorgers

Bij schade kunnen mantelzorgers een beroep doen op de vrijwilligersverzekering van de gemeente.

Ondersteuning voor mantelzorgers

Zoekt u een plek waar u terecht kunt met uw vragen of zorgen of bent u op zoek naar ondersteuningsmogelijkheden? Dan kunt u terecht bij de sociaal teams.

Tegemoetkoming in de hulp bij het huishouden voor mantelzorgers

Mantelzorgers kunnen vanaf 1 januari 2018 in aanmerking komen voor een tegemoetkoming in de hulp bij het huishouden. De gemeente heeft besloten dat deze regeling doorloopt in 2019. De tegemoetkoming bestaat uit maximaal 78 uur per kalenderjaar huishoudelijke hulp tegen een gereduceerd tarief van € 5,- per uur.

Zorgaanbieders
De gemeente heeft voor het leveren van de hulp bij het huishouden afspraken gemaakt met de volgende zorgaanbieders:

  Contactgegevens Website
Actief Zorg 088-7508200 www.actiefzorg.nl
Alfa Zorg BV 0857-602509 www.alfazorg.nl
Privazorg 030-6365302 www.privazorg.nl
Thuiszorg Matilda Nederland BV 076-8882842 www.thuiszorg-matilda.com
Tzorg BV 070-4062888 www.tzorg.nl


Aanvragen
Mantelzorgers kunnen de tegemoetkoming aanvragen met behulp van het aanvraagformulier van de gemeente. Om in aanmerking te komen voor de tegemoetkoming moet de mantelzorger geregistreerd staan bij Mantelzorgcentraal. Dit kan op www.mantelzorgcentraal.nl.

Budgetplafond
De gemeente heeft jaarlijks een budget beschikbaar voor de tegemoetkoming in de hulp bij het huishouden. Het beschikbare budget wordt op volgorde van binnenkomst verdeeld.

Mantelzorg en wonen

Mantelzorgwoningen
Wilt u als mantelzorger dichter bij degene voor wie u zorgt wonen? Dan kunt u ervoor kiezen om een mantelzorgwoning bij of aan uw eigen huis te laten bouwen. Een mantelzorgwoning is een zelfstandige woning op het terrein van uw eigen huis. Deze woning is bedoeld voor degene die u verzorgt. Maar u kunt ook zelf in een mantelzorgwoning wonen. In dat geval woont degene die u verzorgt in het bijbehorende huis. Onder bepaalde voorwaarden kan vergunningvrij een mantelzorgwoning worden gebouwd. Wilt u hier meer over weten, dan kunt contact opnemen met het omgevingsloket voor advies: omgevingsloket@gouda.nl.

Gratis Rotterdampas voor mantelzorgers

Gemeente Gouda waardeert uw inzet als mantelzorger. U zorgt intensief voor een ander, en bent daarom mantelzorger. Misschien heeft u daar bewust voor gekozen, misschien is die situatie zo gegroeid. In ieder geval is de gemeente Gouda erg blij met uw goede zorgen. Daarom krijgen alle Goudse mantelzorgers een Rotterdampas cadeau als waardering!

Om in aanmerking te komen voor de gratis pas moet u ingeschreven staan bij Mantelzorgcentraal. Dit kan via www.mantelzorgcentraal.nl, of eventueel via tel. 088 0234221.