Mantelzorg

De gemeente is verantwoordelijk voor waardering en erkenning van mantelzorgers.

Rotterdampas gratis voor mantelzorgers

Gemeente Gouda waardeert uw inzet als mantelzorger. U zorgt intensief voor een ander, en bent daarom mantelzorger. Misschien heeft u daar bewust voor gekozen, misschien is die situatie zo gegroeid. In ieder geval is de gemeente Gouda erg blij met uw goede zorgen. Daarom krijgen alle Goudse mantelzorgers een Rotterdampas cadeau als waardering!

Om in aanmerking te komen voor de gratis pas moet u ingeschreven staan bij Mantelzorgcentraal. Dit kan online via https://gouda.mantelzorgcentraal.nl of eventueel telefonisch via 088 0234221. 

Ondersteuning voor mantelzorgers

Zoekt u een plek waar u terecht kunt met uw vragen of zorgen of bent u op zoek naar ondersteuningsmogelijkheden? Dan kunt u terecht bij de sociaal teams.

Tegemoetkoming in de hulp bij het huishouden voor mantelzorgers

Mantelzorgers kunnen sinds 1 januari 2018 in aanmerking komen voor een tegemoetkoming in de hulp bij het huishouden. De gemeente heeft besloten dat deze regeling doorloopt in 2020. De tegemoetkoming bestaat uit maximaal 78 uur per kalenderjaar huishoudelijke hulp tegen een gereduceerd tarief van € 5,- per uur.

Zorgaanbieders

De gemeente heeft voor het leveren van de hulp bij het huishouden afspraken gemaakt met de volgende zorgaanbieders:

  Contactgegevens Website
Actief Zorg 088-7508200 www.actiefzorg.nl
Alfa Zorg BV 0857-602509 www.alfazorg.nl
Privazorg 033-4556762 www.privazorg.nl
Thuiszorg Matilda Nederland BV 076-8882842 https://thuiszorg-matilda-nederland.jimdosite.com/
Tzorg BV 070-4062809 www.tzorg.nl

 

Aanvragen

Mantelzorgers kunnen de tegemoetkoming aanvragen met behulp van het aanvraagformulier van de gemeente. Om in aanmerking te komen voor de tegemoetkoming moet de mantelzorger geregistreerd staan bij Mantelzorgcentraal. Dit kan op https://gouda.mantelzorgcentraal.nl.

Budgetplafond

De gemeente heeft jaarlijks een budget beschikbaar voor de tegemoetkoming in de hulp bij het huishouden. Het beschikbare budget wordt op volgorde van binnenkomst verdeeld.

Vrijwilligersverzekering voor mantelzorgers

Mantelzorg kan mogelijk risico’s met zich meebrengen. Om de vrijwilligers (waaronder ook mantelzorgers) te verzekeren, heeft de gemeente Gouda de VNG Vrijwilligersverzekering afgesloten. Bij schade kunnen mantelzorgers een beroep doen op de vrijwilligersverzekering van de gemeente.

Parkeervergunning voor mantelzorgers

Onder voorwaarden kunnen mantelzorgers met korting een parkeervergunning krijgen. Lees hier voor meer informatie over de mantelzorgvergunning.

Mantelzorg en wonen

Mantelzorgwoningen

Wilt u als mantelzorger dichter bij degene voor wie u zorgt wonen? Dan kunt u ervoor kiezen om een mantelzorgwoning bij of aan uw eigen huis te laten bouwen. Een mantelzorgwoning is een zelfstandige woning op het terrein van uw eigen huis. Deze woning is bedoeld voor degene die u verzorgt. Maar u kunt ook zelf in een mantelzorgwoning wonen. In dat geval woont degene die u verzorgt in het bijbehorende huis. Onder bepaalde voorwaarden kan vergunningsvrij een mantelzorgwoning worden gebouwd. Wilt u hier meer over weten, dan kunt contact opnemen met het omgevingsloket voor advies: omgevingsloket@gouda.nl.

Voor meer informatie over mantelzorg en ondersteuning en tegemoetkoming voor mantelzorgers bekijkt u de Goudawijzer