Buurtpreventie en WhatsApp

In Gouda zijn 5 buurtpreventieteams actief. Een buurtpreventieteam bestaat uit een groep van actieve bewoners die toezicht houdt in de wijk. WhatsApp kan ook heel goed gebruikt worden als buurtpreventie, om zo uw straat, wijk of buurt veiliger te maken. In Gouda zijn al ruim 100 WhatsApp-groepen actief.

Buurtpreventieteam

Het buurtpreventieteam houdt toezicht door een aantal keer per week of per maand gezamenlijk door de wijk te lopen of te fietsen. Voor de gemeente en de politie zijn ze de extra oren en ogen van de buurt. Als zij tijdens het lopen een onveilige situatie tegenkomen, geven ze dit door aan de gemeente en de politie. Hierdoor ontstaat er een veiligheidsnetwerk dat ervoor zorgt dat uw buurt veiliger en leefbaarder wordt.

Zie voor meer informatie de Richtlijnen buurtpreventie gemeente Gouda

WhatsApp Buurtpreventie

Buurtpreventie via WhatsApp is een burgerinitiatief en dient als moderne vorm van buurtpreventie. Het doel van een BuurtWhatsApp is het zorgen voor meer ogen en oren in de buurt en biedt de mogelijkheid om verdachte omstandigheden, in de eigen woonomgeving, met elkaar te delen. Wettelijke toezichthouders, zoals politie en Stadstoezicht, kunnen nu eenmaal niet overal tegelijk zijn. Door een BuurtWhatsApp kunnen burgers zelf een groot gebied in de gaten houden.

Gebruik BuurtWhatsAppwhatsaspp groep

Als iemand binnen de groep een verdachte situatie of persoon signaleert, belt hij eerst 112 en stuurt daarna een bericht in de WhatsApp-groep. Zo ontvangt iedereen binnen de groep een melding. Iedereen is dus op de hoogte van verdachte situaties en is extra alert. Ondertussen kan de politie tot eventuele actie overgaan.

Wilt u weten of er al een actieve BuurtWhatsAppgroep is in uw buurt of wilt u meer informatie over het opzetten van een BuurtWhatsApp? Vul dan dit contactformulier in.