Verklein risico op inbraak tijdens vakantie

Tijdens de vakantieperiode is het risico op inbraak in woningen groter. Dat hoeft u er natuurlijk niet van te weerhouden om op vakantie te gaan. U kunt het hele jaar door bij de politie melden dat u niet thuis bent, zodat er een extra oogje in het zeil kan worden gehouden.

Een fijne vakantie begint met een goede voorbereiding. Ook hoe u uw woning achterlaat. Tref daarom minimaal de volgende voorzorgsmaatregelen:

• Laat buren weten welke periode u afwezig bent.
  • Indien mogelijk: Vraag iemand om uw post uit het zicht te legggen.
  • Niet thuis? Licht aan! Dit kan bijvoorbeeld met een tijdschakelaar.
  • Zorg dat uw woning er bewoond uitziet. Zet bijvoorbeeld kopjes op tafel of vraag buren/familie om afwisselend de gordijnen open en dicht te doen.
  • Sluit uw ramen en deuren altijd zorgvuldig af. Leg uw sleutels uit het zicht.
  • Vermeld uw afwezigheid niet op uw telefoonbeantwoorder, voicemail en sociale media.

Politie op de hoogte

U kunt nóg iets doen om het risico op inbraak te verkleinen. Laat ook de politie weten dat u op vakantie gaat. Agenten zullen in samenwerking met stadstoezichthouders van de gemeente Gouda in de vakantieperiode extra surveilleren in buurten en wijken waar relatief veel mensen op vakantie zijn.

U kunt dit doen door een aanmeldingsformulier in te vullen. Naar aanleiding van de ontvangen formulieren maakt de politie een surveillance-overzicht. Het gaat hierbij dan over extra inzet per wijk of buurt, niet per huis of straat. Uiteraard gaan de gemeente en de politie zeer voorzichtig met uw melding om.