Doorfietsroute Rotterdam - Gouda: van A20 naar F20

Nederland is een fietsland. Ons land heeft een mooie infrastructuur met vele duizenden kilometers aan fietspaden in de steden, dorpen en buiten de bebouwde kom. De provincie Zuid-Holland bouwt verder aan de fietsinfrastructuur in het fietsplan Samen verder Fietsen 2016 - 2025. Gouda wil zich profileren als fietsstad en lift hier graag op mee.

Het doel van de provincie en de gemeente is dat meer mensen voor de fiets kiezen. Bijvoorbeeld als alternatief voor de auto bij het woon-werkverkeer. Want: in plaats van de file kom je snel op de plek van bestemming met de fietsroute. Fietsen is bovendien gezond en goed voor het milieu. Een van de projecten is de fietsroute tussen Rotterdam en Gouda: geen A20 maar F20. Deze veilige en comfortabele fietsroute moet vóór 1 januari 2023 klaar zijn.

De doorfietsroute F20 verbindt Rotterdam, Capelle a/d IJssel, Nieuwerkerk a/d IJssel, Moordrecht en Gouda met elkaar. De provincie coördineert het project en betaalt het grootste deel. De gemeenten zijn elk verantwoordelijk voor realisatie op het eigen grondgebied. Dit wil zeggen dat Gouda alleen gaat over het deel van de route dat op zijn grondgebied ligt.

Wat betekent dit voor Gouda?

Allereerst: de provincie betaalt niet alles, daarom heeft het gemeentebestuur ook geld beschikbaar gesteld.

De provincie heeft een voorkeurstracé vastgesteld. De deelnemende gemeentes kiezen het definitieve tracé. Gouda heeft dit in 2019 gedaan.
Voor Gouda geldt dat vier routes vanuit de stad goed aansluiten op de F20. Het gaat om de routes:

• Jacob van Lennepkade tot en met de Koningin Wilhelminaweg;
  • Nachtegaalstraat tot het Oranjeplein;
  • Ruige Weteringepad vanaf Rotterdamseweg tot aan de Jacob van Lennepkade;
  • het fietspad aan de noordzijde van de Rotterdamseweg opwaarderen tot een tweerichtingsfietspad tot aan de Van Baerlestraat

De routes komen uit op het Ruige Weteringepad en het Sluiseiland om vervolgens één verbinding te vormen richting Rotterdam.

Naast deze routes zijn er ook wensen om het tracé richting het centrum te verbeteren, namelijk het doortrekken van het fietspad van de Jacob van Lennepkade naar de Herenstraat.

Kaart fietsroute gouda
Klik op de afbeelding om de pdf met de kaart van de hele fietsroute te downloaden.

Het plan tussen Gouwe en Bgm. Gaarlandtsingel

De Fietssnelroute die vanuit de Julianasluis over de dijk gaat lopen richting Nachtegaalstraat en Jacob van Lennepkade, komt bovenop de dijk te liggen. Door het grasveld dat tussen de dijk en de Bgm. Gaarlandtsingel ligt, legt de gemeente een struinpad aan. Het pad is anderhalve meter breed en bedoeld voor wandelaars. De ruimte tussen het fietspad en het water bij de Bgm. Gaarlandtsingel is prima geschikt voor honden om vrijuit te rennen. Er is een computertekening die u kunt bekijken. De gemeente onderzoekt nog wat nodig is om honden en fietsers te scheiden. In het verlengde van het huidige Ruige Weteringpad voetpad komt eveneens een struinpad waar wandelaars kunnen genieten van groen.

Meer informatie

Wilt u meer informatie over de fietsroute Rotterdam – Gouda F20? Bekijk de speciale webpagina van de provincie Zuid-Holland. Ook kunt u het gehele Fietsplan Samen Verder Fietsen bekijken.

Als u vragen heeft over het deel van de F20 dat op Gouds grondgebied moet komen, neemt u dan contact op met procesmanager Nancy Addo-Daaku van de provincie Zuid-Holland via het algemene nummer van de provincie: (070) 41 66 11. U kunt ook contact opnemen met projectleider Cees van Walsem of assistent-projectleider Jelle Goudswaard van gemeente Gouda, via Cees.vanwalsem@gouda.nl of jelle.goudswaard@gouda.nl, tel. 14 0182.