Goed idee voor Gouda?

In Gouda wonen veel mensen met goede ideeën. Ook zijn er veel partijen met ambities die van belang zijn voor de stad als geheel. Heeft u een idee dat goed is voor uw straat, wijk of de hele stad? En heeft u hulp, advies of geld nodig? Dan kunt u terecht met uw initiatief bij één van deze organisaties.

Uw idee:

1. Heeft u een idee om de leefbaarheid in uw straat te verbeteren? Of wilt u advies hoe u een schoonmaakactie in de wijk organiseert? Bekijk welk wijkteam bij u in de buurt actief is.

2. Heeft u een globaal idee, maar weet u niet hoe u dit moet aanpakken, of zoekt u handjes voor de uitvoering of juist meedenkkracht? Kijk eens bij Gouda Bruist en plaats een bericht.

3. Heeft u een uitgewerkt idee dat goed is voor Gouda en zoekt u geld of advies? Kijk dan op www.goudapot.nl of stuur een e-mail naar info@goudapot.nl

4. Wilt u met een aantal buurtbewoners een sfeervol rozenperk in de straat, een kleurrijke boomspiegel of een gezamenlijke moestuin? Bekijk dan de regeling ‘Groen moet je doen’.

5. Wilt u een evenement organiseren? Kijk dan of u gemeentelijke toestemming of een vergunning nodig heeft. Wilt u voor uw initiatief iets plaatsen of aanpassen in de openbare ruimte? Kijk dan of u een omgevingsvergunning nodig heeft.

6. Kunt u een publieke of lokale taak beter of goedkoper uitvoeren? Maak dan gebruik van uw 'Right to Challenge'.

7. Ik loop vast.. Bent u een goed idee aan het uitvoeren, maar loopt u vast op een gemeentelijk richtlijn of bij een gemeentelijke afdeling? Heeft u al gebeld met de gemeente, maar krijgt u niet de juiste contactpersoon te pakken? Stuur dan een e-mail naar het GA-team van de gemeente: werkplaats@gouda.nl. We denken graag met u mee over de mogelijkheden of brengen u in contact met de juiste afdeling, ambtenaar of met één van onze partners of bestaande initiatiefnemers in de stad.

8. Begint u aan een nieuw initiatief dat buiten de opties hierboven valt én u weet niet bij welke gemeentelijke afdeling dit hoort? Mail dan uw idee en contactgegevens naar goedidee@gouda.nl.

Voorbeeld bewonersinitiatieven

Singelpark Gouda

Een park rondom de Goudse binnenstad, waar groen en water met elkaar verbonden zijn. Dat is in het kort de droom van Stichting Singelpark Gouda. En het blijft niet bij een droom, want deze enthousiaste groep bewoners heeft inmiddels al heel wat extra groen in en rondom de binnenstad gerealiseerd. Samen met andere bewoners maken zij per locatie een ontwerp. Vervolgens zorgen ze er voor dat dit ook wordt uitgevoerd. Singelpark regelt vrijwel alles zelf, inclusief financiering. Dit doen zij onder andere door middel van sponsoring en crowdfunding. En natuurlijk draagt ook de gemeente bij, want bewonersinitiatieven en meer groen ondersteunt gemeente Gouda graag.

singelparkSingelpark

Grijs wordt Groen

In de Sint Josephstraat wilde een groep bewoners graag meer groen op het pleintje middenin de straat. Dat vond de gemeente ook een goed idee, want deze buurt kon wel wat meer groen gebruiken. De buurt sloeg de handen ineen en maakte een plan. De gemeente zorgde er vervolgens voor dat de stenen eruit gingen. Daarna gingen bewoners aan de slag met het planten van plantjes en sindsdien wordt dit nieuwe groene, fleurige stukje door de buurt verzorgd.

RTV Gouwestad maakte een film-item over dit initiatief.

Groen Moet Je Doen

In Gouda worden meer dan 200 stukjes gemeentegroen verzorgd door bewoners. Via de Groen Moet Je Doen-regeling kun je als bewoner een stukje gemeentegroen ‘adopteren’. Zo kun je er een kleurig en fleurig stukje van maken, samen met de buurt. De initiatieven komen in allerlei soorten en maten: boomspiegels, moestuinen, plantvakken en zelfs een compleet minibos worden door bewoners beheerd.

Groen Moet Je Doen (boomspiegels in de Korverplantsoen)Boomspiegels in De Korverplantsoen