Uitkering aanvragen

Werk staat bij ons altijd voorop, maar soms kunt u (tijdelijk) in aanmerking komen voor een uitkering.

Bijstandsuitkering

Als u te weinig geld heeft om van te leven en aan deze voorwaarden voldoet, komt u mogelijk in aanmerking voor een bijstandsuitkering. Met deze uitkering wordt uw inkomen aangevuld tot een minimale grens. Daarnaast gaan wij samen met u aan de slag om zo snel mogelijk een baan of vrijwilligerswerk te vinden.

Jonger dan 27 jaar?

Bent u jonger dan 27 jaar? Dan komt u pas in aanmerking voor een uitkering als het volgen van onderwijs geen optie meer is. U kunt dan een afspraak maken voor een poortgesprek.

50 jaar of ouder?

Was u 50 jaar of ouder toen u werkloos werd? Dan komt u mogelijk in aanmerking voor een IOAW-uitkering. Dit geldt alleen als u aan deze voorwaarden voldoet en geboren bent vóór 1 januari 1965.

Zelfstandig ondernemer

Bent u zelfstandig ondernemer en heeft u (financiële) problemen? Neem dan contact op met het Regionaal Bureau Zelfstandigen (RBZ).

Aanvragen

Wilt u een uitkering aanvragen? Volg dan de volgende stappen:

1. Maak een afspraak

Maak een afspraak voor een poortgesprek. In dit gesprek wordt met u gesproken over werk en uw rechten en plichten als u een uitkering krijgt.

2. Poortgesprek

Tijdens het gesprek krijgt u informatie en hoort u wat er van u verwacht wordt. Ook komt uw financiële situatie ter sprake. Na afloop krijgt u een verslag mee waarin alle afspraken zijn vastgelegd. Komt u in aanmerking voor een uitkering, dan ontvangt u hiervoor een formulier.

3. Beoordeling

Nadat wij uw aanvraag hebben ontvangen, sturen wij u een ontvangstbevestiging. Binnen acht weken nemen wij dan een beslissing op uw aanvraag.

Houdt u er rekening mee dat u een huisbezoek kunt verwachten om te controleren of de door u verstrekte gegevens kloppen. Dit kan ook nadat een uitkering is toegekend.