Schuldhulpverlening

Heeft u schulden en komt u er zelf niet meer uit? Dan kunt u gebruik maken van schuldhulpverlening.

Als u financiële problemen heeft en het lukt niet meer om uw schulden op te lossen, dan kunt u een beroep doen op de gemeente Gouda. De gemeente neemt de schulden niet van u over, maar zoekt samen met u naar een oplossing om van uw schulden af te komen.

Voorwaarden

Om voor schuldhulpverlening in aanmerking te komen moet u:

  • Minimaal 18 jaar zijn;
  • Ingeschreven zijn in de gemeente Gouda;
  • Rechtmatig verblijven in Nederland;

Hoe werkt het?

De regisseur schuldhulpverlening bepaalt welke schuldhulpverlening u kunt gebruiken. Uw geldzorgen verdwijnen niet in een handomdraai, daar moet u wel wat voor doen. Bekijk voor meer informatie ook de uitlegvideo's onderaan deze pagina.

Kosten

Aan schuldhulpverlening door de gemeente Gouda zijn geen kosten verbonden.

Aanmelden

U kunt zich op de volgende manieren aanmelden voor schuldhulpverlening:

  • Digitaal aanmeldingsformulier
  • Telefonisch: u kunt tussen 8.30 en 17.00 uur bellen naar nummer 14 0182.
  • Via de balie in het Huis van de Stad (Burgemeester Jamesplein 1).
  • Schriftelijk naar Postbus 1086, 2800 BB Gouda t.a.v. de afdeling Inkomen, team Schuldhulpverlening.

Direct regelen

Op www.berekenuwrecht.nl vind u terug welke tegemoetkomingen er bestaan. Soms meer dan u denkt. Bereken in een paar stappen op welke bedragen u mogelijk recht heeft. Ook ziet u waar u deze kunt aanvragen.

Op www.zelfjeschuldenregelen.nl vindt u voorbeeldbrieven en adviezen over hoe u zelf uw schulden kunt proberen op te lossen.
Staat uw huis ‘onder water’, heeft u een hypotheekachterstand of heeft u als huisbezitter te maken met financiële problemen? www.huisonderwater.eu biedt hulp bij het in kaart brengen van uw situatie, zodat u kunt bepalen of het noodzakelijk is om actie te ondernemen. 

Bent u zelfstandig ondernemer?

Bent u zelfstandig ondernemer maar twijfelt u over de voorzetting van uw bedrijf of wilt u uw bedrijf beëindigen? U kunt zich dan aanmelden voor schuldhulpverlening van de gemeente Gouda.

Wanneer u een zelfstandig ondernemer bent en u wilt het bedrijf voortzetten, kunt u zich melden bij het Regionaal Bureau Zelfstandigen (RBZ) te Rotterdam. Het RBZ kan u adviseren, maar zij kunnen ook vaststellen of uw bedrijf (nog) levensvatbaar is. Telefonisch zijn zij bereikbaar op het nummer: 010 498 4777 of voor meer informatie kunt u terecht op http://www.rotterdam.nl/rbz

Mocht het RBZ vaststellen dat uw bedrijf niet langer levensvatbaar is, kunt u zich alsnog voor schuldhulpverlening melden bij de gemeente Gouda.

Hoe lang duurt het?

  • Na ontvangst van uw aanmelding wordt binnen 48 uur telefonisch contact met u opgenomen.
  • Bij een reguliere aanmelding schuldhulpverlening zal binnen 4 weken een intakegesprek plaatsvinden.
  • Bij een dreigende situatie (o.a. gedwongen woningontruiming, beëindiging van de levering van gas, elektriciteit of water): zal het intakegesprek binnen 3 werkdagen plaatsvinden.