Veelgestelde vragen Kindpakket

Heeft u vragen over het Kindpakket? Wellicht vindt u het antwoord hieronder.

Hoe weet ik of ik in aanmerking kom voor het Kindpakket?

Kinderen in Gouda in de leeftijd van 4 t/m 17 jaar, van wie de ouders een (totaal) inkomen hebben dat niet hoger is dan 120% van het wettelijk sociaal minimum  komen in aanmerking voor het Jeugdtegoed. Als uw kind recht heeft op het Jeugdtegoed, dan heeft u daarover een brief van de gemeente ontvangen. Als u geen brief heeft ontvangen en u denkt wel in aanmerking te komen voor het Kindpakket, dan moet u aantonen dat uw gezamenlijk inkomen niet hoger is dan 120% van het wettelijk sociaal minimum. Dat doet u met het aanvraagformulier .

Mijn kind komt ook in aanmerking voor het Kindpakket, waarom heb ik geen brief ontvangen van de gemeente?

Als u geen bericht heeft ontvangen van de gemeente Gouda, dan beschikken wij over geen of te weinig gegevens om te bepalen of uw kind in aanmerking komt voor het Kindpakket. Als u denkt wel in aanmerking te komen voor het tegoed, kunt u via het aanvraagformulier een aanvraag indienen.

Jeugdtegoed:

Wie krijgt het jeugdtegoed?

Het jeugdtegoed wordt gekoppeld aan de pas van uw kind en werkt als een cadeaukaart die u kunt inwisselen bij de winkels die op de website staan voor spullen die te maken hebben met hobby, school of kleding voor uw kind.

Kan ik het jeugdtegoed contant krijgen?

Nee het jeugdtegoed wordt niet uitgekeerd. U kunt er spullen mee aanschaffen ten behoeve van uw kind. Bij eventuele retouren in de winkel wordt een tegoedbon gegeven maar er wordt geen contant geld verstrekt.

Waarom wordt het jeugdtegoed niet uitgekeerd?

Omdat de gemeente middelen heeft gekregen voor het ondersteunen van kinderen. Door de aanschaf van spullen voor kinderen mogelijk te maken, kan het geld niet opgaan aan andere dingen.

Is het bedrag per kind of per gezin?

Het bedrag is voor elk kind in de leeftijd van 4 t/m 17 jaar dat thuis woont in een gezin met een gezamenlijk inkomen dat niet hoger is dan 120% van het wettelijk sociaal minimum.

Bij welke winkels kan ik het Jeugdtegoed besteden?

Dat ziet u op de meest actuele lijst met deelnemende winkels.

Welke ‘bepaalde’ producten kan ik met het Jeugdtegoed aanschaffen en waarom deze beperking?

Het jeugdtegoed is bestemd voor school- en sportspullen, laptops en tablets, fietsen, kleding en kinderboeken. Het jeugdtegoed is bedoeld om kinderen van ouders met een laag inkomen beter in staat te stellen om deel te nemen op school en om deel te nemen aan het verenigings- en sportleven. Daarom is het tegoed bestemd voor producten die deze deelname vergroten.

Wat mag ik niet aanschaffen?

Cadeaukaarten en kansspelen, genotsmiddelen, eten en drinken, telefoons en beltegoed.

Kunnen aankopen worden geretourneerd?

De retourvoorwaarden van de desbetreffende winkel zijn van toepassing. Aanvullend is bepaald dat een retournering niet tegen contant geld plaatsvindt.

Mag er ook een gedeelte contant of per pin betaald worden?

Het is toegestaan om een gedeelte van het verschuldigde bedrag met de Rotterdampas te betalen en een ander gedeelte contant en/of met een ander betaalmiddel.

Mogen kinderen onder de 18 jaar ook betalen met de pas?

Ja, kinderen zijn zelf pashouder en kunnen met hun pas betalen. Ouders of verzorgers mogen ook met de pas van hun kind(eren) betalen.

Krijg ik ook een budget op mijn pas?

Als uw kind recht heeft op het Kindpakket, staat het jeugdtegoed op de pas van uw kind. Voor volwassenen heeft Gouda geen tegoed op de pas.

Kan ik voor een kind onder de 4 een jeugdtegoed krijgen?

Nee. Het jeugdtegoed kan worden besteed aan spullen die kinderen nodig hebben op school of bij deelname aan een sport of hobbyclub. Voor school en de meeste verenigingen geldt dat kinderen pas vanaf 4 jaar kunnen deelnemen.  

Vouchers voor deelname aan sportieve of culturele activiteiten:

Zijn de vouchers voor sport of cultuur bij elke vereniging inwisselbaar?

Nee, deze gelden alleen bij verenigingen en activiteiten die zijn aangemeld bij de gemeente Gouda. Bekijk hier de lijst van deelnemende sportverenigingen , clubs, muziekscholen of andere activiteiten die beschikbaar zijn.

Krijg ik geld terug als mijn kind na een paar weken toch geen les wil volgen?

Nee, uw kind kan in de meeste gevallen een proefles doen. Als het daarna besluit om lid te worden of deel te nemen en daarvoor de voucher heeft gebruikt, is dit recht verbruikt. U krijgt bij annulering het lidmaatschap niet in contant geld terug.

Kan mijn kind tussentijds wisselen?

In principe kan een kind één per jaar wisselen omdat twee vouchers voor een half jaar beschikbaar zijn. Als een jaarcontributie in rekening wordt gebracht, worden beide vouchers ingewisseld (het sportjaar loopt van sept. tot maart en maart tot sept. ongeacht een eventuele zomerstop). Hiervoor gelden de voorwaarden van de sportvereniging: is er bijvoorbeeld sprake van een jaarlidmaatschap of is deelname per maand opzegbaar?

De vereniging is niet aangesloten bij het Kindpakket. Wat nu?

Dan wordt het lidmaatschap niet vergoed. U kunt de vereniging vragen om zich alsnog te registreren als partner. Registreren is gratis voor de vereniging en als zij een actie voor het kindpakket plaatsen, kan de voucher worden gebruikt.

Kan mijn kind met de vouchers op zwemles?

Ja dat kan, deelnemende zwemscholen staan op de website.