Gouda herdenkt

Ook in Gouda herdenken we op 4 mei onze oorlogsslachtoffers en vieren we op 5 mei de vrijheid.

Nationale Dodenherdenking op  4 mei

Op 4 mei herdenken we de Nederlandse slachtoffers, zowel burgers als militairen, die in het Koninkrijk of waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesoperaties. In Gouda organiseert de Stichting 4 en 5 Mei Gouda de herdenkingsplechtigheid op de Markt en drie stille tochten, die  voor de herdenking plaatsvinden.

Stille tochten 

Voordat de ceremonie op de Markt begint, zijn er drie stille tochten. Iedereen is welkom om mee te lopen. De stille tochten starten om ongeveer 18.45 uur vanaf de hoofdingang van de drie Goudse begraafplaatsen richting de Markt:

1. Oude begraafplaats aan de Vorstmanstraat
Route: Vorstmanstraat, Kerkhoflaan, Buurtje, Nieuwe Veerstal, Oosthaven, Molenwerf, Jeruzalemstraat en Lange- en Korte Tiendeweg.

2. Begraafplaats IJsselhof aan de Goejanverwelledijk
Route: Goejanverwelledijk, IJssellaan, Karnemelksloot en Lange- en Korte Tiendeweg.

3. R.K. begraafplaats aan de Graaf Florisweg
Route: Graaf Florisweg, Albert Plesmanplein, Burgemeester Jamessingel, langs het Huis van de Stad, Spoorstraat, Kleiwegplein, Kleiweg, Hoogstraat.

Dodenherdenking

De herdenkingsceremonie is op de Markt bij het monument Joris en de Draak aan de zuidzijde van het Stadhuis. Hiervoor wordt jaarlijks een programma samengesteld en zijn we twee minuten stil. De ceremonie start rond 19.30 uur met de aankomst van de drie stille tochten op de Markt.

Herdenking op de Markt

Bevrijdingsdag op 5 mei

Op 5 mei vieren we onze vrijheid. De Stichting 4 en 5 Mei Gouda organiseert om de vijf jaar activiteiten. In 2020 vieren we 75 jaar vrijheid