Veelgestelde vragen

Heeft u vragen over de Rotterdampas? Wellicht staat uw vraag er hieronder tussen.

Ik ben mijn Rotterdampas kwijt.

U kunt de pas direct blokkeren via telefoonnummer (010) 498 46 66. Zo voorkomt u dat iemand anders het tegoed opmaakt.

  • U kunt een vervangende pas bij de gemeente Gouda bestellen. Dat kost € 2,50. De pas wordt binnen vijf werkdagen thuisgestuurd.
  • Een vervangende pas om direct mee te nemen is alleen verkrijgbaar in de Rotterdampaswinkel in Rotterdam en kost € 5,-. Rotterdampaswinkel, Hoogstraat 110 (Centrale Bibliotheek) in Rotterdam.
  • Acties waar u al gebruik van heeft gemaakt, zijn van de vervangende pas afgeschreven. De originele pas wordt geblokkeerd.

Mijn Rotterdampas werkt niet/ Mijn Rotterdampas is stuk/ Mijn Rotterdampas is kapot. Wat nu?

Het kan altijd gebeuren dat de magneetstrip beschadigd is. U kunt  uw pas opsturen; het adres vindt u op de achterzijde van de pas. Vergeet niet uw naam en adres erbij te vermelden, plus de opmerking dat de pas defect is. U kunt uw pas ook laten testen en zonodig vervangen. Het testen kan alleen in de Rotterdampaswinkel, Hoogstraat 110 (Centrale Bibliotheek) in Rotterdam. Controleer eerst www.rotterdampas.nl/shop > ‘Ik wil weten of mijn pas verlengd is of de pas wel actief is'. Het vervangen van deze pas kost u niets.

Hoe kan ik Mijn Account aanmaken en wat kan ik ermee?

Ga hiervoor naar www.rotterdampas.nl, klik op MIJN ACCOUNT (rechtsboven in het menu) en vervolgens op ‘Activeren’. Daarna logt u gemakkelijk in om allerlei paszaken te regelen en een overzicht van uw bezoeken en besparingen te zien.

Ik wil een Rotterdampas kopen voor mijn kinderen die niet bij mij wonen.

Wonen uw kinderen in dezelfde gemeente als u? Dan betaalt u € 12,50 per kind, mits uw ex-partner dat niet al heeft gedaan. Wonen uw kinderen niet in dezelfde gemeente als u? Dan betaalt u € 60,- per kind. Wij willen in dit geval altijd het legitimatiebewijs van de kinderen zien. U kunt geen pas voor een kind aanvragen tegen het reductietarief van € 0,-.

Kan ik de Rotterdampas ook voor alleen een kind of kleinkind aanschaffen?

Ja, dat kan. De Rotterdampas kost dan altijd € 60,-. Het reductietarief voor kinderen is alleen geldig als ook één van de ouders een Rotterdampas aanschaft.

Kan ik ook een Rotterdampas kopen voor een kind onder de drie jaar?

Ja, dat kan. Check wel of het rendabel is om de pas aan te schaffen voor een kind onder de 3 jaar. Veel acties zijn namelijk gratis voor kinderen onder de 3 jaar. Voor het Kindpakket geldt dat er geen sportvouchers of jeugdtegoed geplaatst worden op de pas van kinderen onder de 3 jaar. Dat gebeurt pas voor kinderen van 4 jaar en ouder. Voor kinderen van 2 en 3 kunt u wel gebruikmaken van kortdurende peuteropvang als u een laag inkomen heeft, maar daarvoor hoeft u geen Rotterdampas te hebben.

Ik zit in de schuldsanering. Kom ik in aanmerking voor het reductietarief?

We gaan uit van het gezamenlijk netto inkomen vóór het schuldsaneringstraject.

Krijg ik het aanschafbedrag van € 5,- vergoed?

Nee, u schaft zelf de Rotterdampas aan, het aanschafbedrag krijgt u niet vergoed. Met de Rotterdampas doet u meer dan 750 leuke dingen, gratis of met korting. Kijk voor alle kortingsacties op www.rotterdampas.nl

Ik ben zelfstandig ondernemer. Wat moet ik meenemen om in aanmerking te komen voor het reductietarief?

Een winst/verliesrekening van het afgelopen jaar en de definitieve belastingopgave van het jaar daarvóór.

Ik studeer, maar ben ook alleenstaande ouder. Wat betaal ik voor de Rotterdampas?

Voor alleenstaande ouders die studeren maken we bij Rotterdampas een uitzondering. U betaalt het reductietarief van € 5,-. U moet dan wel in één van de deelnemende gemeenten wonen en de aanvraag altijd in de eigen gemeente indienen.

Krijg ik de pas gelijk mee bij aanschaf bij de gemeente?

Nee, de pas wordt in Rotterdam aangemaakt. U krijgt de Rotterdampas altijd binnen vijf werkdagen thuisgestuurd.

Kan ik ook een Rotterdampas via internet aanschaffen?

Dit kan alleen voor het volle tarief van € 60,-. Passen voor een gereduceerd tarief kunnen alleen besteld worden bij de gemeente aan de balie in het Huis van de Stad.

Ik heb passen aangevraagd, maar minder passen binnengekregen dan besteld.

Dat gaan we uitzoeken. Mail uw gegevens naar info@rotterdampas.nl en maak in uw mail duidelijk van welke persoon of personen u de Rotterdampas mist. Vergeet daarbij niet het adres en de geboortedatum van diegene(n) te vermelden.

Ik heb mijn Rotterdampas(sen) nog steeds niet binnen gekregen.

Is het langer dan vijf werkdagen geleden dat u uw pas(sen) hebt besteld? Stuur dan een mail naar info@rotterdampas.nl met daarin duidelijk vermeld: naam, adres, geboortedatum, datum van aanschaf en waar de pas is aangeschaft. Bij verlengen gebruikt u de pas van vorig jaar. U krijgt dus geen nieuwe pas toegestuurd.

Ik heb een Rotterdampas besteld, maar ik ben verhuisd of ga verhuizen.

Waarschijnlijk is de pas naar uw oude adres gestuurd. Geef het vroegtijdig aan als u gaat verhuizen, zodat we het nieuwe adres in ons systeem kunnen zetten. Geef uw adreswijziging bij voorkeur door via info@rotterdampas.nl.

Ik heb een Rotterdampas, maar ben verhuisd.

Geef uw nieuwe adres aan ons door. Doe dit bij voorkeur via info@rotterdampas.nl of via Postbus 1024 3000 BA Rotterdam. Vergeet niet om alle pasnummers te vermelden.

Wij willen voor een instelling een Rotterdampas aanvragen voor onze bewoners.

U kunt uw aanvraag schriftelijk indienen. Uw gemeente informeert u over de vervolgstappen.

Meest gestelde vragen Kindpakket

Hoe weet ik of ik in aanmerking kom voor het Kindpakket?

Kinderen in Gouda in de leeftijd van 4 t/m 17 jaar, van wie de ouders een (totaal) inkomen hebben dat niet hoger is dan 120% van het wettelijk sociaal minimum  komen in aanmerking voor het Jeugdtegoed. Als uw kind recht heeft op het Jeugdtegoed, dan heeft u daarover een brief van de gemeente ontvangen. Als u geen brief heeft ontvangen en u denkt wel in aanmerking te komen voor het Kindpakket, dan moet u aantonen dat uw gezamenlijk inkomen niet hoger is dan 120% van het wettelijk sociaal minimum. Dat doet u met het aanvraagformulier .

Mijn kind komt ook in aanmerking voor het Kindpakket, waarom heb ik geen brief ontvangen van de gemeente?

Als u geen bericht heeft ontvangen van de gemeente Gouda, dan beschikken wij over geen of te weinig gegevens om te bepalen of uw kind in aanmerking komt voor het Kindpakket. Als u denkt wel in aanmerking te komen voor het tegoed, kunt u via het aanvraagformulier een aanvraag indienen.

Jeugdtegoed:

Wie krijgt het jeugdtegoed?

Het jeugdtegoed wordt gekoppeld aan de pas van uw kind en werkt als een cadeaukaart die u kunt inwisselen bij de winkels die op de website staan voor spullen die te maken hebben met hobby, school of kleding voor uw kind.

Kan ik het jeugdtegoed contant krijgen?

Nee het jeugdtegoed wordt niet uitgekeerd. U kunt er spullen mee aanschaffen ten behoeve van uw kind. Bij eventuele retouren in de winkel wordt een tegoedbon gegeven maar er wordt geen contant geld verstrekt.

Waarom wordt het jeugdtegoed niet uitgekeerd?

Omdat de gemeente middelen heeft gekregen voor het ondersteunen van kinderen. Door de aanschaf van spullen voor kinderen mogelijk te maken, kan het geld niet opgaan aan andere dingen.

Is het bedrag per kind of per gezin?

Het bedrag is voor elk kind in de leeftijd van 4 t/m 17 jaar dat thuis woont in een gezin met een gezamenlijk inkomen dat niet hoger is dan 120% van het wettelijk sociaal minimum.

Bij welke winkels kan ik het Jeugdtegoed besteden?

Dat ziet u op de meest actuele lijst met deelnemende winkels.

Welke ‘bepaalde’ producten kan ik met het Jeugdtegoed aanschaffen en waarom deze beperking?

Het jeugdtegoed is bestemd voor school- en sportspullen, laptops en tablets, fietsen, kleding en kinderboeken. Het jeugdtegoed is bedoeld om kinderen van ouders met een laag inkomen beter in staat te stellen om deel te nemen op school en om deel te nemen aan het verenigings- en sportleven. Daarom is het tegoed bestemd voor producten die deze deelname vergroten.

Wat mag ik niet aanschaffen?

Cadeaukaarten en kansspelen, genotsmiddelen, eten en drinken, telefoons en beltegoed.

Kunnen aankopen worden geretourneerd?

De retourvoorwaarden van de desbetreffende winkel zijn van toepassing. Aanvullend is bepaald dat een retournering niet tegen contant geld plaatsvindt.

Mag er ook een gedeelte contant of per pin betaald worden?

Het is toegestaan om een gedeelte van het verschuldigde bedrag met de Rotterdampas te betalen en een ander gedeelte contant en/of met een ander betaalmiddel.

Mogen kinderen onder de 18 jaar ook betalen met de pas?

Ja, kinderen zijn zelf pashouder en kunnen met hun pas betalen. Ouders of verzorgers mogen ook met de pas van hun kind(eren) betalen.

Krijg ik ook een budget op mijn pas?

Als uw kind recht heeft op het Kindpakket, staat het jeugdtegoed op de pas van uw kind. Voor volwassenen heeft Gouda geen tegoed op de pas.

Kan ik voor een kind onder de 4 een jeugdtegoed krijgen?

Nee. Het jeugdtegoed kan worden besteed aan spullen die kinderen nodig hebben op school of bij deelname aan een sport of hobbyclub. Voor school en de meeste verenigingen geldt dat kinderen pas vanaf 4 jaar kunnen deelnemen.  

Vouchers voor deelname aan sportieve of culturele activiteiten:

Zijn de vouchers voor sport of cultuur bij elke vereniging inwisselbaar?

Nee, deze gelden alleen bij verenigingen en activiteiten die zijn aangemeld bij de gemeente Gouda. Bekijk hier de lijst van deelnemende sportverenigingen , clubs, muziekscholen of andere activiteiten die beschikbaar zijn.

Krijg ik geld terug als mijn kind na een paar weken toch geen les wil volgen?

Nee, uw kind kan in de meeste gevallen een proefles doen. Als het daarna besluit om lid te worden of deel te nemen en daarvoor de voucher heeft gebruikt, is dit recht verbruikt. U krijgt bij annulering het lidmaatschap niet in contant geld terug.

Kan mijn kind tussentijds wisselen?

In principe kan een kind één per jaar wisselen omdat twee vouchers voor een half jaar beschikbaar zijn. Als een jaarcontributie in rekening wordt gebracht, worden beide vouchers ingewisseld (het sportjaar loopt van sept. tot maart en maart tot sept. ongeacht een eventuele zomerstop). Hiervoor gelden de voorwaarden van de sportvereniging: is er bijvoorbeeld sprake van een jaarlidmaatschap of is deelname per maand opzegbaar?

De vereniging is niet aangesloten bij het Kindpakket. Wat nu?

Dan wordt het lidmaatschap niet vergoed. U kunt de vereniging vragen om zich alsnog te registreren als partner. Registreren is gratis voor de vereniging en als zij een actie voor het kindpakket plaatsen, kan de voucher worden gebruikt.

Kan mijn kind met de vouchers op zwemles?

Ja dat kan, deelnemende zwemscholen staan op de website.