Stappenplan huwelijk of geregistreerd partnerschap

Gouda is een bijzondere en historische locatie om te trouwen of een geregistreerd partnerschap aan te gaan. Om dit te regelen, doorloopt u enkele stappen die wij hieronder toelichten.

afbeelding tijdlijn huwelijkKlik op de afbeelding om deze in pdf te downloaden.

Wij helpen u graag om alles tijdig te regelen, zodat u straks onbezorgd kunt genieten van een prachtige dag!

1. Welk type ceremonie past bij u?

Er bestaan verschillende soorten ceremonies voor uw huwelijk of geregistreerd partnerschap. Welke ceremonie heeft uw voorkeur? Op deze pagina leggen wij uit welk type ceremonies in Gouda mogelijk zijn.

2. Wie, wat en wanneer?

Wanneer wilt u trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan? Op welke locatie wilt u dit doen? Bekijk alle locaties via deze pagina. 

Ambtenaar burgerlijke stand

Naar welke ambtenaar van de burgerlijke stand gaat uw voorkeur uit en hoe belangrijk is dit voor u? Wilt u bijvoorbeeld een andere datum kiezen als de ambtenaar van uw keuze niet beschikbaar is? Op deze pagina vindt u meer informatie over de Goudse trouwambtenaren.

Neem een optie op de door u gewenste datum

Op welke locatie wilt u trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan? Neem tijdig contact op met de locatie van uw voorkeur om teleurstellingen te voorkomen. Wij adviseren u om dit meerdere maanden van tevoren te doen.

Geef de datum van uw voorkeur door aan de gemeente

Heeft u een optie op een datum genomen en dit met de locatie besproken? Geef de datum van uw voorkeur dan zo snel mogelijk aan ons door. Stuur hiervoor een mailtje naar brd@gouda.nl. Vermeld daarin de volgende gegevens:

  • Gewenste ceremonie (ceremonie op locatie, betaalde ceremonie in het Huis van de Stad, gratis ceremonie in het Huis van de Stad)
  • Geboortedatum van uzelf en uw partner
  • Adres
  • Gewenste locatie
  • Gewenste datum
  • Eventuele voorkeur voor ambtenaar burgerlijke stand
  • Of u een andere datum wilt kiezen als de ambtenaar van uw keuze niet beschikbaar is

U krijgt van ons een ontvangstbevestiging van uw mail. Ook sturen wij u de formulieren die u nodig heeft om stap 3 te kunnen afronden. Daarnaast krijgt u van ons de contactgegevens van de ambtenaar van de burgerlijke stand van uw voorkeur.

3. Maak een formele melding van uw voorgenomen huwelijk of partnerschap

Vanaf één jaar voor de datum van uw huwelijk of geregistreerd partnerschap kunt u formeel een melding doen van uw huwelijk of partnerschap. Vroeger heette dit 'in ondertrouw gaan'.

Als u bij ons langer dan één jaar voor de huwelijksdatum een optie hebt genomen op een datum, dan blijft die optie geldig tot 11 maanden voor de huwelijksdatum. Zo heeft u één maand de tijd om uw huwelijk of partnerschap te melden.

Ook als u bij ons een optie heeft genomen op een datum binnen één jaar voor de huwelijksdatum, heeft u één maand de tijd om uw melding te doen.

Aanvullende gegevens melding voorgenomen huwelijk of partnerschap

Mogelijk hebben wij na uw melding nog extra informatie van u nodig. Als dit zo is, nemen we binnen twee weken na uw melding contact met u op.

Meer weten?

Kijk voor meer informatie over het melden van uw voorgenomen huwelijk of partnerschap op deze pagina.