Keuze achternaam kind

Gehuwde ouders kunnen samen de achternaam van hun eerste kind kiezen: die van de vader of van de moeder. Deze keuze geldt dan voor alle volgende kinderen in het gezin.

Beschrijving

De keuze voor de achternaam van uw kind moet u vóór de geboorte of bij de geboorteaangifte doorgeven bij de ambtenaar van de burgerlijke stand. Dit kan alleen voor kinderen die formeel twee ouders hebben.

Hoe werkt het?

De keuze houdt in dat ouders samen kiezen welke achternaam (geslachtsnaam) hun eerste kind krijgt: die van de moeder of die van de vader. Deze keuze geldt voor alle volgende kinderen van deze ouders.

Huwelijk of partnerschap man en vrouw

Bent u getrouwd of heeft u een geregistreerd partnerschap? Dan krijgt uw kind automatisch de achternaam van de vader. Als u dit niet wilt, kunt u dit doorgeven. Dit gebeurt bij voorkeur tijdens de zwangerschap.

Ongehuwd en geen partnerschap

Bent u niet getrouwd en heeft u ook geen geregistreerd partnerschap? Dan krijgt het kind automatisch de achternaam van de moeder. Als u dit niet wilt, kunt u dit apart doorgeven tijdens de erkenning.

Ouders gelijk geslacht

Wilt u meer weten over de regels voor ouders van gelijk geslacht? Kijk dan op de website van de Rijksoverheid.

Adoptie

In geval van adoptie is het verplicht om te kiezen welke achternaam het kind krijgt. De adoptieouders en/of het kind regelen dit tijdens het adoptieproces bij de rechter.

Stief- en pleegkinderen

Om stief- en pleegkinderen de achternaam van de opvoeder te kunnen geven, is een wijziging van de achternaam nodig.

Wat moet u doen?

Voor het doorgeven van de keuze voor de achternaam van uw kind, kunt u een afspraak maken via tel. 14 0182. U moet hierbij allebei aanwezig zijn. Wij adviseren u daarom om deze afspraak al tijdens de zwangerschap te maken.

Kosten

Het maken van een keuze voor de achternaam van uw kind is gratis.

Meenemen

Een geldig legitimatiebewijs van beide ouders.

Zie ook