Levensgebeurtenissen

Trouwen in Gouda, verklaring burgerlijke stand, naamsgebruik, persoonsgegevens, geboorte- en overlijden aangifte.

 • Geboorteaangifte

  Geboorte Wanneer er in uw gezin een kind geboren is, moet u dit binnen drie dagen na de geboorte melden bij de gemeente waar de geboorte heeft plaatsgevonden.

 • Erkennen (ongeboren) kind

  Geboorte huwelijk en overlijden Als u een kind wilt erkennen, dan doet u dit bij de burgerlijke stand van de gemeente. Dit kan ook als u niet de biologische vader bent. Bent u niet getrouwd of hebt u geen geregistreerd partnerschap? Dan kunt u het kind al voor de geboorte erkennen. Dit heet 'erkenning ongeboren vrucht'.

 • Adoptie

  Adoptie Bij een adoptie neemt u de opvoeding en de dagelijkse zorg voor uw adoptiekind over van de biologische ouders. Het kind wordt dan ook officieel familie van u. De gemeente krijgt deze informatie en verwerkt de persoonsgegevens in de Basisregistratie Personen (BRP).

 • Huwelijk en partnerschap

  Trouwfoto Wilt u gaan trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan? Van harte gefeliciteerd! Wij helpen u graag op weg om alles gemakkelijk en eenvoudig te regelen in slechts enkele stappen.

 • Wijziging aanschrijfnaam

  Schrijven Wilt u na uw huwelijk of partnerregistratie met de achternaam van uw partner aangeschreven en aangesproken worden? Dan kunt u dat aangeven bij de gemeente. De gemeente verandert uw aanschrijfnaam, maar niet uw eigen achternaam. Gaat u scheiden? Dan kunt u na de scheiding uw eigen achternaam weer gebruiken.

 • Nederlandse nationaliteit

  Nederlandse vlag U wilt een aanvraag doen voor de Nederlandse nationaliteit. Wat kunt u doen?

 • Keuze achternaam kind

  Vergunningen en bewijzen Gehuwde ouders kunnen samen de achternaam van hun eerste kind kiezen: die van de vader of van de moeder. Deze keuze geldt dan voor alle volgende kinderen in het gezin.

 • Echtscheiding

  Scheiden In geval van een echtscheiding spreekt de rechtbank (en dus niet de gemeente) de echtscheiding uit. Een geregistreerd partnerschap kan zonder tussenkomst van een rechter ontbonden worden.

 • Overlijdensaangifte

  Kruis Als er iemand is overleden wordt er aangifte gedaan in de gemeente waar de persoon is overleden. In veel gevallen doet een uitvaartondernemer de overlijdensaangifte, maar u kunt als nabestaande ook zelf aangifte doen.

 • Aangifte levenloos geboren kind

  Het is voor ouders heel verdrietig als hun kind levenloos ter wereld komt. Een erkenning van het bestaan van hun kind door middel van een officiële registratie in de burgerlijke stand kan hun verdriet niet wegnemen, maar hopelijk helpen bij de verwerking daarvan. U doet aangifte in de gemeente waar uw kind is geboren.

 • Registratie levenloos geboren kind (BRP)

  Het is voor ouders heel verdrietig als hun kind levenloos ter wereld komt. Een erkenning van het bestaan van hun kind door middel van een officiële registratie in de basis registratie personen (BRP) kan hun verdriet niet wegnemen, maar hopelijk helpen bij de verwerking daarvan. Registratie gebeurt door de gemeente waar de ouders wonen.

 • Verlof tot begraven of cremeren

  Een verlof tot begraven of cremeren geeft toestemming om een overledene te begraven of te cremeren. De uitvaartverzorger draagt in praktijk zorg voor het verkrijgen van een verlof. Bij een overlijden in het buitenland kan er voor gekozen worden om de begrafenis of crematie in Nederland plaats te laten vinden. In dit geval dient eveneens een verlof te worden afgegeven.

 • Uitstel begrafenis of crematie

  Een overledene mag niet later dan zes werkdagen na het overlijden begraven of gecremeerd worden. Wilt u de overledene later begraven of cremeren? Vraag dan om toestemming voor uitstel van de begrafenis of crematie.