Voorgenomen huwelijk en partnerschap

Bij de ambtenaar van de Burgerlijke Stand (ABS) van de trouw- of partnerschapsgemeente meldt u uw voornemen om met elkaar in het huwelijk te treden of een geregistreerd partnerschap aan te gaan.

  • De schriftelijke melding is kosteloos.

  • U kunt rechtstreeks bij de afdeling Publiekzaken / Services van de trouw- of partnerschapgemeente terecht. Dit hoeft niet langer in de woonplaats van 1 van beide partners.

  • De schriftelijke melding doet u minstens 2 weken voor de trouw- of geregistreerd partnerschapsdatum. Maar in verband met het aanleggen van uw huwelijkdossier ontvangen wij de melding graag eerder. U kunt de melding maximaal een jaar voor de datum doen.

  • Wacht u na de schriftelijke melding langer dan 1 jaar met trouwen of geregistreerd partnerschap? Dan moet u opnieuw een schriftelijke melding doen.

  • Uw persoonsgegevens moeten volledig zijn opgenomen in de basisregistratie personen(BRP) van uw woongemeente. Als u in Nederland bent geboren en daar  altijd heeft gewoond, is dit zeer waarschijnlijk het geval. Bent u in het buitenland geboren en/of heeft u in het buitenland gewoond? Dan moet u misschien nog documenten overleggen, zoals bijvoorbeeld een geboorteakte, ongehuwdheidsverklaring, etc. Indien u in het buitenland bent geboren of langere tijd in het buitenland heeft gewoond, vragen wij u om even persoonlijk langs te komen bij onze afdeling Services.

Getuigen vragen

Bij het huwelijk moeten minimaal 2 en mogen maximaal 4 meerderjarige getuigen aanwezig zijn. De namen van de getuigen geeft u door op het getuigenformulier. Denkt u er aan om van alle getuigen een kopie van hun legitimatiebewijs mee te sturen (paspoort of identiteitskaart).

Trouwboekje
Wanneer u gaat trouwen, kunt u er voor kiezen om een trouwboekje aan te schaffen. Dit is niet verplicht. Er zijn verschillende trouwboekjes/parnterschapsregistratieboekjes waaruit u kunt kiezen.

Trouwboekje turquoise en wit
- Turquoise en wit kunststof boekje met zilverkleurig opdruk van het logo: € 25,70

trouwboekje cognac
- Cognackleurig nubuck boekje met gekleurd wapen: € 40,55

Let op: de kleuren op de foto’s kunnen iets afwijken van de werkelijkheid. 

U kunt uw persoonlijke gegevens hierin laten kalligraferen. De extra kosten hiervoor zijn € 16,65. Kalligraferen van kindgegevens kost € 5,45.

Regel het ruim van te voren

Voor de melding van uw huwelijk/geregistreerd partnerschap dient u de volgende formulieren volledig in te vullen en te ondertekenen.

U kunt de ingevulde formulieren per mail sturen naar brd@gouda.nl, of per post toesturen naar Gemeente Gouda, afd. Services, Postbus 1086, 2800 BB Gouda, of bij de afd. Services persoonlijk inleveren aan de balie.
Nadat wij de schriftelijke melding hebben ontvangen zullen wij alles controleren en vaststellen of u aan de wettelijke voorwaarden voldoet. Hiervan ontvangt u dan van ons een bevestiging.