Subsidie energiezuinig maken woning

Sinds kort is er in Gouda geld beschikbaar (subsidie) voor bewoners die maatregelen willen nemen om hun koopwoning energiezuinig te maken. Het gaat bijvoorbeeld om verduurzamen van de woning, verlagen van de energierekening en verminderen van de CO²-uitstoot.

Beschrijving

Subsidie energiezuinig maken woning aanvragen

Voor welke maatregelen krijg ik subsidie?

Hieronder geven we aan om welke maatregelen het gaat.

 • Het verbeteren van het afgiftesysteem. Dit betekent het waterzijdig inregelen van de centrale verwarmingsinstallatie (cv) en/of vloerverwarming. Inclusief aanbrengen van radiatorkranen, voetventielen, onder blokken, et cetera in het kader van het waterzijdig inregelen. Het moeten aanpassingen zijn waardoor het rendement van het afgiftesysteem toeneemt. 
 • Radiatorfolie, radiatorventilatoren of vergelijkbare maatregelen.
 • Aanpassingen in de meterkast voor:
  • Een inductiekookplaat/elektrische oven ter vervanging van een gaskookplaat. 
  • Het plaatsen van zonnepanelen.
  • Het aanleggen van een laadpunt voor een elektrische auto. 
 • Isolatiemaatregelen. Het gaat hierbij om het isoleren van de woning om CO² uitstoot te verminderen. Denk hierbij aan dakisolatie, HR++ glas, buitengevelisolatie of vergelijkbaar. U kunt voor 1 maatregel subsidie aanvragen. Wilt u 2 of meer maatregelen doorvoeren? Dan komt u misschien voor een andere subsidie in aanmerking, bijvoorbeeld de ‘subsidie energiebesparing eigen huis’.
 • Energieopslag. Het gaat hierbij om boilervaten van minimaal 200 liter, gekoppeld aan een opwekkingsinstallatie door middel van zonnecollectoren/zonneboilers.

Let op: de maatregelen moeten door een deskundig bedrijf (meestal een installateur) zijn uitgevoerd. Het bedrijf moet ingeschreven zijn bij de Kamer van Koophandel.

Kan ik van deze subsidie gebruikmaken? 

De subsidie energiezuinig maken woning is voor eigenaren van een koopwoning. Huurt u een woning? Dan kunt u deze subsidie niet aanvragen.

Hoe lang is de regeling geldig?

De energiebesparende maatregelen moeten zijn uitgevoerd tussen 1 januari 2020 en 1 april 2021.

Hoeveel subsidie krijg ik?

Per woning is een maximale subsidie van 500 euro (inclusief btw) mogelijk. U krijgt tot maximaal 50 procent van het factuurbedrag vergoed.

Mag ik subsidies met elkaar combineren?

Het is niet toegestaan om subsidies met elkaar te combineren (stapelen). U kunt dus niet voor één energiebesparende maatregel verschillende soorten subsidies aanvragen.

Hoeveel subsidie is er maximaal beschikbaar?

Er is voor deze regeling maximaal 300.000 euro (inclusief btw) beschikbaar. Als dit bedrag is vergeven, kunt u geen subsidie meer aanvragen. Het bedrag dat nog beschikbaar is wordt regelmatig bijgehouden op www.maakgoudaduurzaam.nl.

Hoe vraag ik de subsidie aan?

U vraagt de subsidie via bovenstaande knop aan. Tijdens de aanvraag kunt u de informatie die wij van u nodig hebben meteen uploaden. Heeft u inderdaad recht op subsidie? Dan wordt het bedrag naar u overgemaakt. Dit gebeurt altijd achteraf. U moet dus eerst zelf de factuur betalen. Steekproefsgewijs controleren wij of u inderdaad recht heeft op de subsidie.