Eikenprocessierups

In de maanden mei, juni en juli leeft de eikenprocessierups. De haartjes van deze rups kunnen gezondheidsklachten veroorzaken. De gemeente is al begonnen met het nemen van intensieve maatregelen. Ook nu er nog geen rupsen zijn. Met deze maatregelen willen wij zorgen voor een vermindering van de rupsen. Komt u ze tegen op eikenbomen of op andere plekken in de openbare ruimte? Geef het aan ons door via een melding. Heeft u processierupsen op een boom in uw tuin? Schakel dan een gespecialiseerd bedrijf in.

Beschrijving

Melding Openbaar Gebied maken

Eikenprocessierupsen zitten alleen op eikenbomen. U herkent ze aan de opvallende nesten op de stammen of dikkere takken. U kunt ze ook zien als ze in processie op zoek gaan naar voedsel. U ziet dan een lint van rupsen over de boomstam kruipen.

Actief van mei tot en met juli

De eikenprocessierups komt in de maanden mei, juni en juli voor. De rups is eigenlijk de larve van een nachtvlinder. Die legt haar eitjes in de top van de eikenbomen. Hier overwinteren de eitjes. Net voordat de knoppen van de eik uitlopen, komen de behaarde, oranje rupsen uit de eitjes. Tussen half mei en half juni krijgen de rupsen na het vervellen de kenmerkende brandharen. In juli zijn de rupsen volgroeid. De kleur verandert dan in grijs met lichtgekleurde zijden. Hierna verpoppen de rupsen zich tot vlinders.

Niet aanraken

Raak de rupsen of nesten niet aan als u ze tegenkomt. Ook de rupsrestanten en nesten uit vorige jaren niet. 'Oude' brandharen blijven meer dan vijf jaar schadelijk.

Bestrijding

De eikenprocessierups kan voor vervelende situaties zorgen. Daarom beginnen we al op tijd met het nemen van maatregelen. Ook als er nog geen rupsen zijn. Met deze maatregelen willen wij zorgen voor een vermindering van de rupsen. En ook wanneer de rupsen leven en overlast veroorzaken blijven wij bestrijden.

Uit voorzorg

We onderzoeken welke bomen vorig jaar het meest besmet waren. Deze bomen benevelen wij preventief met een biologisch middel. Dit benevelen kan alleen bij jonge rupsen en pas op het moment dat de eitjes uitgekomen zijn. Dat is meestal wanneer de bomen groen worden. Dat houden we dan ook goed in de gaten.

Bestrijding grotere rupsen

Ondanks de bestrijding van jonge rupsen, kunnen we niet alles tegenhouden. Krijgen we een melding dat een boom besmet is? Dan bestrijden we die plek door het nest weg te zuigen. Vaak zijn de rupsen zelf niet op die plek. Als we geluk hebben ziet de bestrijder ze en zuigt hij de rupsen ook weg. Maar vaak is het niet mogelijk en kunnen we alleen het nest verwijderen en niet de rupsen. Met als gevolg dat er later weer een nieuw nest in de boom zit. Zeker bij warm weer gaat dat snel.

Aanvraag

Ziet u de eikenprocessierupsen op een boom of op andere plekken in de openbare ruimte? Geef het aan ons door via een melding openbaar gebied (blauwe knop bovenaan). Dan kunnen wij de boom bestrijden. Zijn er veel bomen besmet? Dan bestrijden we als eerste bomen bij scholen en op plekken waar veel mensen komen.

Alleen eikenbomen

Let op: de eikenprocessierups leeft alleen in eikenbomen. U vindt ze dus niet op andere bomen. Ziet u een boom of struik die ingepakt is in wit spinsel? Dat is waarschijnlijk spinsel van een mot. Dit is ongevaarlijk en hoeft u niet te melden.

Eigen terrein

Heeft u eikenprocessierupsen op een boom in uw tuin of op uw terrein? Schakel dan een gespecialiseerd bedrijf in om ze te bestrijden.

Zie ook

Wilt u meer weten over de eikenprocessierups en wat u moet doen bij gezondheidsklachten? Ga dan naar de website van de GGD of kijk op het Kennisplatform van het ministerie van LNV.