Melding dieren

Bij de gemeente kunt u een melding maken wanneer u overlast heeft van bepaalde dieren. Denk bijvoorbeeld aan een zwanennest, de eikenprocessierups of overlast van ratten en muizen.

Beschrijving

Melding openbaar gebied maken

Gevonden of vermiste dieren

Gezelschapsdieren kunnen niet worden afgegeven bij de gemeente. Gevonden dieren kunnen door de Dierenambulance worden opgehaald en naar het dierenasiel worden overgebracht. Heeft u een dier gevonden of is uw (huis)dier vermist? Dan kunt u terecht bij de Dierenambulance of het Dierentehuis Midden Holland. Ook kunt u bij hen terecht als het gaat om dode, achtergelaten of vrijgelaten dieren.

Overlast

Bij overlast van bepaalde soorten dieren kan de gemeente niets voor u betekenen en verwijzen wij u graag door naar andere organisaties. Wilt u iets weten of melden over de Eikenprocessierups? Bekijk de pagina Eikenprocessierups.

Bijen

Indien u overlast heeft van bijen kunt u contact opnemen met een imker. Via de website http://www.bijenhouders.nl kunt u een imker bij u in de buurt vinden.

Wespen

Als er een wespennest in het openbaar gebied is, dan kunt u dit bij ons melden. Zit het wespennest op uw eigen terrein? Dan moet u zelf contact opnemen met een ongediertebestrijder.

Hommels

Indien u overlast heeft van hommels verwijzen wij u door de website: http://www.knnv.nl/hommels. Hier vindt u allerlei informatie over hommels en advies wat te doen met een hommelnest.

Honden

Honden zijn leuke dieren, maar hondenpoep op straat is een grote bron van ergernis voor bewoners. Daarom geldt er in heel Gouda een opruimplicht. Lees hier meer over op de pagina Hondenpoep

Er worden binnen de gemeente geen verbodsborden voor honden geplaatst, uitzondering hierop zijn locaties aangewezen door BenW

Heeft u last van een blaffende of bijtende hond? Voor overlast door blaffende of bijtende honden belt u met de politie via tel. 0900-88 44. 

Ratten, muizen en muskusratten

Overlast van ratten kunt u bij ons melden. Let op: de bestrijding van muskusratten gebeurt door de muskusrattenbeheerder. Bekijk de website van de muskusrattenbeheerder voor meer informatie. Voor overlast van muizen moet u contact opnemen met een ongediertebestrijder. We willen u erop wijzen dat het voeren van dieren mogelijk ratten en ander ongedierte aantrekt.

Duiven, kauwen of meeuwen

De gemeente doet niet aan de bestrijding of beperking van de overlast van duiven, kauwen of meeuwen. U kunt hier geen melding over maken. Let op: het bijvoeren van dieren kan overlast veroorzaken (bijv. het opentrekken van vuilniszakken).

Rivierkreeft

De Amerikaanse rivierkreeft komt in de Nederlandse natuur voor. Wanneer de kreeften op zoek gaan naar een partner, lopen ze vaak vanuit het water de oever op. De kans is daarom groot dat u een kreeft tegenkomt op een fiets- of wandelpad langs het water, met gespreide schaarpoten en open scharen. 

Wanneer u een rivierkreeft tegenkomt, laat deze dan met rust. Het is belangrijk dat de kreeft niet wordt verplaatst, om zo verdere verspreiding te voorkomen. Exoten zoals de Amerikaanse rivierkreeft zijn niet beschermd, maar staan wel op de zogenaamde ‘Unielijst’. Ze mogen daarom alleen met bepaalde vergunningen gevangen worden. U mag de kreeft dus niet vangen.

Ziet u een rivierkreeft? U kunt een melding maken via waarneming.nl (of zonder account via het formulier van waarneming.nl). Hiermee wordt de kennis over rivierkreeften uitgebreid.