Veel gestelde vragen

 1. Waarom is er een warmtescan gemaakt?
 2. Hoe werkt de warmtescan precies?
 3. Wanneer is er gemeten en waarom op dat moment?
 4. Waarom wordt er in de avond gevlogen?
 5. Geeft het warmteverlies van het dak een goed beeld van het totale warmteverlies van mijn woning?
 6. Op de warmtescan zie je schaduw/staat een bouwwerk dat er niet meer is. Hoe kan dat?
 7. Als mijn dak rood is weet ik dan zeker dat het slecht geïsoleerd is?
 8. Heeft mijn aan- of afwezigheid invloed gehad op de uitslag van de warmtescan?
 9. Maakt het type dakbedekking wat uit?
 10. Ik heb een houten schuur in mijn tuin die niet is verwarmd en zelfs half open is. Toch is die geel en groen gekleurd. Hoe kan dat?
 11. Wat kun je met de gegevens doen?
 12. Het dak van mijn huis is rood. Wat betekent dit?
 13. Welke maatregelen kan ik nemen om warmteverlies tegen te gaan?
 14. Kan ik subsidie krijgen voor het isoleren van mijn dak?
 15. Mag ik de beelden gebruiken voor publicatie, bijvoorbeeld bij de verkoop van mijn woning?
 16. Overweegt u uw dak te isoleren en wilt u daarover meer informatie?

Heeft u andere vragen, vul het formulier in. U krijgt zo snel mogelijk antwoord.

Waarom is er een warmtescan gemaakt?

De gemeente wil eigenaren van woningen en andere gebouwen ondersteunen bij het besparen van energie. De warmtescan maakt in één oogopslag inzichtelijk hoe het met de warmte-uitstraling van daken staat. Door het vinkje op de warmtescan aan of uit te vinken, kunt u kiezen voor detailweergave of voor een gemiddelde weergave.

Hoe werkt de warmtescan precies?

Thermografie is een techniek waarbij een camera wordt gebruikt die infraroodbeelden maakt op basis van temperatuurmetingen. De camera is in een vliegtuig ingebouwd waarmee vluchten uitgevoerd worden om temperatuurverschillen op daken vast te stellen.

Wanneer is er gemeten en waarom op dat moment?

Op 15 januari tussen 19.30 en 21.00 uur. Dit was een koude dag (bodemtemperatuur <5 graden C), er was niet teveel wind en het was droog. Tussen 19.30 en 21.00 uur ’s avonds zijn de meeste bewoners thuis en zijn de woningen voldoende verwarmd.

Waarom wordt er in de avond gevlogen?

Met de meting willen we in beeld brengen hoeveel warmte een gebouw uitstraalt door verwarming van het gebouw van binnenuit. Maar gebouwen worden overdag ook opgewarmd door de zonnestraling. Daarom wordt met de thermoscan gewacht tot er zoveel mogelijk energie van de zon uit het gebouw verdwenen is. Bovendien zijn tussen 19.00 en 21.00 uur de meeste bewoners thuis en de woningen voldoende verwarmd. Hierdoor is dit het meest geschikte tijdstip om te gaan meten. ’s Nachts staat in de meeste gebouwen de verwarming laag of uit. Er kan dan geen goed beeld worden verkregen van de warmte-uitstraling.

Geeft het warmteverlies van het dak een goed beeld van het totale warmteverlies van mijn woning?

Uit onderzoek is gebleken dat 30% van het warmteverlies van een gebouw via het dak gaat. Daarnaast blijkt dat de mate van dakisolatie vaak een indicator is voor de isolatie van het gehele gebouw.

Op de warmtescan zie je schaduw/staat een bouwwerk dat er niet meer is. Hoe kan dat?

Als ondergrond voor de warmtescan zijn luchtfoto’s gebruikt uit 2010. Omdat ze eerder dan de warmtescan zijn gemaakt, kunnen in tussentijd wijzigingen zijn opgetreden in de bebouwing.

Als mijn dak rood is weet ik dan zeker dat het slecht geïsoleerd is?

Doorgaans wel. Het stookgedrag is ook wel van invloed maar in mindere mate. Er zijn echter uitzonderingen zoals gebouwen waarbij het dak als parkeerruimte wordt benut of waarbij gewassen grindtegels als dakbedekking dienen. Uw dak kan ook rood kleuren wanneer de ruimte onder het dak overmatig verwarmd wordt. Het is dan ook altijd aan te raden om met een specialist/adviseur contact op te nemen, om een goed beeld te krijgen.

Heeft mijn aan- of afwezigheid invloed gehad op de uitslag van de warmtescan?

Ja, belangrijke factoren die de opname beïnvloeden zijn of de verwarming op het moment van de meting aan stond. In hoeverre de zolder geïsoleerd en verwarmd is en het type dakbedekking hebben ook invloed op de uitslag. Als bij afwezigheid de verwarming helemaal uit staat zal het resultaat zijn dat uit uw woning/het gebouw weinig tot geen warmte verloren gaat.

Maakt het type dakbedekking wat uit?

Ja, dat maakt uit. Een dak waar grind op ligt zal een vertekend beeld geven. Het straalt relatief veel warmte uit en zal dus oranje of soms rood kleuren. Een dak waar bijvoorbeeld water op staat, kan niet gemeten worden. Ook bij een metalen dakbedekking kan er geen warmteverlies gemeten worden. Deze daken zijn grijs weergegeven (= niet waarneembaar). Ook kan het zijn dat het dak zo goed geïsoleerd is dat er geen warmte-uitstraling wordt gemeten. Ook deze daken zijn grijs weergegeven.

Ik heb een houten schuur in mijn tuin die niet is verwarmd en zelfs half open is. Toch is die geel en groen gekleurd. Hoe kan dat?

Gedurende de dag warmt de zon het dak van de schuur op. Het dak van een schuurtje kent geen isolatie, gedurende de dag warmt het binnen op onder het dakleer. Zodra het avond wordt en kouder, zal de opgeslagen warmte van het schuurtje onder andere via het dak afgegeven worden. Tot het schuurtje volledig afgekoeld is, zal het meer warmte afgeven dan het goed geïsoleerde dak van een bijbehorend huis.

Wat kun je met de gegevens doen?

De warmtescan geeft weer of een dak veel of weinig warmte uitstraalt. Het duidt gebouwen aan waarbij een nader en gedetailleerd onderzoek van het dak een zinvolle zaak is. Bij een deskundige interpretatie is te zien of de isolatie goed functioneert en of de isolatie zwakke plekken kent. Dat laatste is juist van belang bij plannen voor dakrenovatie. Mogelijk hoeft niet het hele dak vervangen te worden, maar alleen de zwakke plekken.

Het dak van mijn huis is rood. Wat betekent dit ?

Op de site staat een uitleg bij de kleuren gegeven. Als het dak rood is is er sprake van zeer ernstig warmteverlies. Dit kan het geval zijn als uw woning al wat ouder is en er nog geen isolatie heeft plaatsgevonden. Het is dan aan te raden om met een specialist/adviseur contact op te nemen, om een goed beeld te krijgen waarom uw dak precies rood kleurt. Ook bij de kleur oranje is dit zeker zinvol.

Welke maatregelen kan ik nemen om warmteverlies tegen te gaan?

Wilt u een beeld krijgen van welke isolerende maatregelen u kunt uitvoeren voor het hele huis? Dan kunt u op de energiebesparingsverkenner zelf in enkele stappen bekijken welke energiebesparingsmogelijheden er zijn met daarbij een indicatie van het financiële voordeel .

Kan ik subsidie krijgen voor het isoleren van mijn dak?

Op dit moment geldt nog steeds het lagere 6% btw-tarief voor vloerisolatie, dakisolatie en gevelisolatie van woningen. Het lage tarief geldt voor arbeidsloon en materialen als de materiaalkosten minder dan de helft van de totale kosten beslaan. Bent u meer kwijt aan materiaalkosten, dan geldt het lage tarief alleen voor het arbeidsloon. Dit is momenteel de enige landelijke directe stimuleringsmaatregel voor energiebesparing in woningen voor consumenten.

De gemeente Gouda kent wel een duurzaamheidslening die het u mogelijk maakt om tegen een zeer gunstig rentepercentage een lening voor bijvoorbeeld allerlei isolatiemaatregelen aan uw woning af te sluiten. In de Digitale balie vindt u meer informatie over deze duurzaamheidslening.

Mag ik de beelden gebruiken voor publicatie, bijvoorbeeld bij de verkoop van mijn woning?

Nee, de beelden van de warmtescan zijn eigendom van de gemeente en auteursrechtelijk beschermd.

Overweegt u uw dak te isoleren en wilt u daarover meer informatie?

Kijk dan vooral ook op de website van Milieucentraal.