Gouda Aardgasvrij

In Nederland, en dus ook in Gouda gaan we stoppen met het gebruik van aardgas. Met een mooi woord heet dat ‘de Energietransitie’. Het betekent concreet dat we op andere manieren gaan verwarmen en koken.

In Gouda willen we daar in 2040 mee klaar zijn. Dat betekent werk aan de winkel voor inwoners, ondernemers, vastgoedbezitters, netbeheerders én de gemeente. In het collegeakkoord kunt u meer lezen over de ambitie van het gemeentebestuur op het gebied van de energietransitie. Op de website van Hier Verwarmt leest u meer over het waarom van de energietransitie.   

Filmpje van Maak Gouda Duurzaam (initiatief van gemeente Gouda)

Zelf aan de slag
Wilt u zelf al aan de slag? Kijk dan op de website van ons energieloket.  Daar vindt u informatie over isoleren, zonnepanelen en alle andere mogelijkheden. Zoekt u goede voorbeelden, kijk dan op www.maakgoudaduurzaam.nl. Gaat u nieuwbouwen? Aardgasloos nieuwbouwen is verplicht. Lees alles hierover in de speciale brochure.

Plan
In de komende twee jaar gaat de gemeente samen met de stad een plan maken voor de energietransitie in Gouda. In dat plan staat welke wijken in de stad als eerste stoppen met aardgas. Ook staat daar in op welke manier mensen daar hun huis kunnen gaan verwarmen. Dit plan heet de Transitievisie Warmte. Tegelijk met dit plan stelt de gemeente, samen met de inwoners en ondernemers een plan van aanpak op voor de eerste wijken. Daarin staat hoe de overgang het beste geregeld kan worden op een manier die past bij de wijk.

Nieuwe energiebronnen
Stadsverwarming? Aardwarmte? Elektrisch verwarmen? Op dit moment wordt uitgezocht welke alternatieve energiebronnen voor Gouda beschikbaar komen. De omgevingsdienst Midden Holland heeft een eerste verkenning gedaan. Meer daarover kunt u lezen in de samenvatting van het onderzoeksrapport . Belangrijkste conclusie: we moeten nog veel verder onderzoeken.

Nieuwbouw Westergouwe
In Westergouwe worden zo’n 3500 aardgasvrije woningen gebouwd. Echt vernieuwend daarbij is de manier waarop deze woningen worden verwarmd. Veel worden voorzien van vloerverwarming met water uit een warmtepomp. Zo wordt er flink bespaard op de energierekening. Afhankelijk van de uitvoering van de woning kan die zelfs op 0 euro uitkomen! Meer weten? Kijk op www.westergouwe.nl.