Energie en klimaat

We hebben de ambitie om in 2040 een CO2 neutrale gemeente te zijn. We nemen zelf onze verantwoordelijkheid en stimuleren anderen om dat ook te doen.

Uitvoeringsprogramma Duurzaamheid

Het Uitvoeringsprogramma Duurzaamheid Gouda is de leidraad om verduurzaming in Gouda actief op te pakken. Het daagt maatschappelijke partners, inwoners, bedrijven en de gemeente uit om aan de slag te gaan.

Gouda Aardgasvrij

In Nederland, en dus ook in Gouda gaan we stoppen met het gebruik van aardgas. Met een mooi woord heet dat ‘de Energietransitie’. Het betekent concreet dat we op andere manieren gaan verwarmen en koken. In Gouda willen we daar in 2040 mee klaar zijn. Dat betekent werk aan de winkel voor inwoners, ondernemers, vastgoedbezitters, netbeheerders én de gemeente. Op deze pagina leest u meer over dit onderwerp.

Energiezuinige woning via Duurzaam Bouwloket

Energiebesparende maatregelen kunnen uw energierekening flink omlaag brengen. Dit levert een leuke besparing en een duurzaam comfortabel huis op. Bewust omgaan met energie zorgt daarnaast voor minder vervuiling van het milieu en het bespaart kostbare grondstoffen.

Als gemeente vinden wij het belangrijk dat inwoners zich bewust worden van de verschillende besparingsmogelijkheden die er liggen in en rondom de woning. Om u hiermee te helpen is de gemeente Gouda een regionale samenwerking aangegaan met het Duurzaam Bouwloket. Via de onafhankelijke  website www.duurzaambouwloket.nl krijgen bewoners uit Gouda (en omgeving) gratis en professioneel informatie en advies over alle mogelijke maatregelen op het gebied van duurzaam (ver)bouwen, energiebesparing en energie opwekken. Via de helpdesk kunt u daarnaast  vrijblijvend vragen stellen en direct advies inwinnen.

Kijk voor meer informatie en de mogelijkheden bij uw woning op www.duurzaambouwloket.nl . Volg het Duurzaam Bouwloket op Facebook om op de hoogte te blijven van de laatste tips en nieuwtjes rondom Duurzaam (ver)bouwen, energie besparen en energie opwekken. http://www.facebook.com/DuurzaamBouwloket.

Subsidies en Duurzaamheidslening

Op http://www.meermetminder.nl kunt u de landelijke subsidiemogelijkheden en voordelige leningsvormen vinden, om uw woning energiezuiniger te maken. Er is een landelijke lening mogelijk voor investeringen aan de woning, gericht op energiebesparing en het zelf opwekken van energie. Deze vindt u op: www.energiebespaarlening.nl

In aanvulling op de landelijke SEEH en ISDE subsidies heeft de gemeente Gouda twee aanvullende subsidies:

Ondernemers

Duurzaamheidskansen in de versnelling, door samen te werken. Dat is het motto van het DuurzaamheidsPlatform Gouda (DPG). Kijk op de website van DPG voor meer informatie en om u aan te melden als deelnemer.