Tips voor minder afval

Beter scheiden van afval is belangrijk, maar nog beter is om afval te voorkomen. Hier vindt u een aantal tips.

Zeg eens nee!

Plak een Nee-Nee of Nee-Ja-sticker op uw brievenbus,  dan krijgt u geen reclamefolders meer in de brievenbus. Dat scheelt ruim 1.700 folders per jaar en heel veel kilo’s. Vraag een gratis sticker aan via www.neeneeneeja.nl. De sticker kunt u ook gratis afhalen bij de receptie van het Huis van de Stad.

Wilt u reclamefolders niet missen? Kijk dan bijvoorbeeld op www.reclamefolder.nl.

Weggegooid geld

Jaarlijks gooien we bijna 50 kilo goed voedsel per persoon weg. Dat komt neer op 150 euro per persoon! Met slim kopen, koken en bewaren bespaart u geld en voedsel. Check wat u nog in huis hebt, koop en kook niet meer dan nodig is en let op de houdbaarheidsdatum.

Kapot komt tot leven

Van kleding en elektrische apparaten tot fietsen en speelgoed, bij een Repair Café draaien ze hun hand er niet voor om. In Gouda zijn er twee:

Ga samen aan de slag om uw kapotte spullen gratis te repareren!

Second life

Bij een kringloopwinkel krijgen afgedankte spullen een tweede leven. Bent u ergens op uitgekeken of zoekt u een uniek cadeau? Ga eens naar de kringloopwinkel. In Gouda zijn er verschillende kringloopwinkels, kijk bijvoorbeeld op www.kringloopapp.nl

Delen en lenen

Hoe vaak gebruikt u een boormachine, biertap of partytent? Veel spullen heeft u maar een paar keer per jaar nodig en voor de rest van de tijd liggen ze te verstoffen op zolder. In plaats van zelf spullen te kopen, kunt u ze ook lenen van buurtgenoten, bijvoorbeeld via www.peerby.nl. Of deel uw eigen spullen.