Meestgestelde vragen

1. Wat is Afval Scheiden Loont?
Afval Scheiden Loont is een nieuw systeem voor de berekening van de afvalstoffenheffing die u betaalt. Deze wordt gesplitst in een vast deel en een variabel deel. Het vaste deel wordt lager dan de huidige afvalstoffenheffing. Daarvoor mag u net zoveel gft, papier, glas en plastic aanbieden als u maar wilt : zolang u het maar apart aanbiedt.
Voor restafval betaalt u apart voor iedere keer dat u restafval aanbiedt via de grijze minicontainer of kliko, de ondergrondse containers of de zak. Uw afval wordt dus niet gewogen.

2. Waarom invoering van Afval Scheiden Loont ?
Het is een eerlijker systeem. Wie veel restafval aanbiedt, betaalt meer. Wie minder aanbiedt, betaalt minder. Daarnaast worden mensen door dit systeem extra gestimuleerd om afval te scheiden. Goed scheiden is beter voor het milieu en bespaart kosten. Restafval wordt namelijk verbrand. Dat kost de inwoners van Gouda jaarlijks ongeveer € 1,5 miljoen.
Meer dan de helft van het Goudse restafval bestaat echter uit herbruikbare grondstoffen:  gft, papier, glas, plastic, drankpakken, metaal en textiel. Deze stoffen leveren bovendien geld op. Kortom: beter afval scheiden scheelt u in de portemonnee én het is goed voor het milieu.

3. Wanneer start Afval Scheiden Loont?
De voorbereiding zijn gestart. Het nieuwe systeem start op 1 januari 2018.

4. Hoe vaak wordt plastic afval opgehaald?
Sinds 1 juli 2017 wordt plastic afval elke week opgehaald in plaats van twee-wekelijks.

5. Wat gebeurt er met gescheiden afval?
Om een paar voorbeelden te noemen:
•    GFT gaat naar het bedrijf Indaver in Alphen aan den Rijn. Daar maken ze er onder andere compost en biogas van.
•    Plastic en (fris)drankpakken worden eerst gesorteerd bij Sita/Suez in Rotterdam. Daarna maken andere bedrijven daarvan weer grondstof voor nieuwe frisdrankflessen. Het materiaal komt bijvoorbeeld ook terug in Gouda als nieuwe duurzame kunststof beschoeiing.
•    Textiel en kleding wordt opgehaald door Sympany. Herbruikbare kleding wordt verkocht via de kringloopwinkel. Ander textiel wordt verwerkt tot poetsdoeken of vezels die te verwerken zijn in stoffen voor nieuwe kleding.

6. Ik heb een pas voor een ondergrondse container, hoe werkt het dan?
Iedere inworp (klik) in de ondergrondse container wordt geregistreerd en daarvoor betaalt u een bedrag. Ga dus voor volle zakken (de bekende grijze zak van 60 liter) en niet elke dag een klein zakje, anders bent u duurder uit! Heeft u weinig restafval? Spaar het dan op of bied het samen met buren aan die ook weinig afval hebben.

7. En hoe werkt het met een grijze container?
U krijgt in de loop van 2017 een nieuwe grijze container met een chip. De vuilniswagen kan deze chip lezen en weet dan van welk adres de container met het afval komt. De afrekening gebeurt per keer dat de container geleegd wordt. Het gewicht wordt niet gemeten. Grijze containers zonder chip kunnen niet geleegd worden.

8. Ik zet nu wekelijks mijn afval in een grijze zak op straat. Kan dat straks nog?
Dat kan, maar u moet dan wel een betaalde zak met een andere kleur gaan gebruiken die u apart moet kopen. Deze zak kost meer dan de grijze zak omdat u daarmee het variabele deel van uw afvalstoffenheffing betaalt. Gewone grijze zakken worden niet meer opgehaald. U mag ook van ondergrondse afvalcontainers gebruik maken, die in een deel van de binnenstad staan. (zie de eerdere vraag hierover). De gemeente onderzoekt nog of er meer ondergrondse containers geplaatst kunnen worden.

9. Waar ik woon staat een rolcontainer of ander soort afvalcontainer met vrije toegang (geen pas nodig). Hoe wordt dan bijgehouden hoe vaak ik een afvalzak stort?
Alle containers voor restafval krijgen een toegangssysteem met een pasje. Dit meet hoe vaak u afval aanbiedt.  U krijgt hiervoor ter zijner tijd een toegangspas.

10. Ik woon in een appartement/hoogbouw en scheid nog geen gft, papier plastic en dergelijke. Kan ik dat ook gaan doen?
Ja, iedereen kan afval scheiden. Plastic wordt huis aan huis opgehaald met aparte gratis zakken. Voor gft, papier, glas en textiel staan op diverse plaatsen verzamelcontainers.

11. Wat voor formaat container krijg ik?
U krijgt standaard een container van 140 liter. Dit staat ook uitgelegd in een brief, die iedere inwoner binnenkort ontvangt. In deze brief staat ook uitgelegd hoe u zich kunt aanmelden voor een ander formaat container.