Verduurzamingsmaatregelen Cultuurhuis De Garenspinnerij

Verduurzaming en klimaatbestendigheid zijn speerpunten voor de gemeente Gouda. Ambitie is om in 2040 energie- en CO2-neutraal te zijn. De gemeente neemt in dit licht ook maatregelen om haar eigen vastgoed te verduurzamen. De achtergevel van Cultuurhuis De Garenspinnerij had te maken met vochtdoorslag en moest hierdoor gerenoveerd worden. Mooie aanleiding om de gevel gelijk te isoleren en daarmee een verduurzamingsbijdrage te leveren.

Cultuurhuis Gevelisolatie
Willem van den Broek (directeur Cultuurhuis Garenspinnerij) en wethouder Thierry van Vugt tonen schietspoelpatroon. Foto: Astrid den Haan

Wethouder Van Vugt (Vastgoed): “Gouda moet toekomstbestendiger worden. In 2040 moet onze stad CO2-neutraal en aardgasloos zijn. Dat vraagt wat van ondernemers in inwoners, maar ook de gemeente pakt hierin haar rol en verantwoordelijkheid door haar eigen vastgoed te verduurzamen. Dat varieert van kleine tot grote maatregelen. Een van de panden die we zo ver mogelijk gaan verduurzamen is De Garenspinnerij. Hier komen in normale tijden veel bezoekers, waardoor we hopen bewoners en ondernemers enthousiast te maken om ook zelf een bijdrage te leveren en te verduurzamen.”

Cultuurhuis De Garenspinnerij

Sinds 2014 is het Cultuurhuis in Gouda vanwege zijn industrieel-technische geschiedenis een gemeentelijk monument. In 2016, honderd jaar na de herbouw, is Cultuurhuis Garenspinnerij te Gouda nog steeds een cultureel ontmoetingspunt met een jeugdtheaterhuis, Studio Gonz, een eigen theaterzaal, een sportschool en kunstenaarsateliers. Eerder al is het dak van Cultuurhuis de Garenspinnerij voorzien van zonnepanelen.

Vochtdoorslag in de achtergevel is de aanleiding voor de renovatie van de achtergevel. Het verduurzamingsprogramma van de gemeente Gouda wordt gekoppeld aan deze renovatie. Na meerdere onderzochte opties is er voor gekozen om een geïsoleerde stucgevel tegen de bestaande gevel aan te brengen. Dit in combinatie met isolerende monumentale beglazing zorgt er voor dat renovatie van de achtergevel bijdraagt aan energiebesparing en CO2-reductie. Om de gevel extra uitstraling te geven is er voor gekozen om een patroon te verwerken dat de verbinding illustreert met de geschiedenis en het voormalige gebruik van het gebouw. Het patroon bestaat uit een abstracte weergave van drie boven elkaar geplaatste schietspoelen. Een schietspoel werd vroeger gebruikt om te weven.

De oplevering van het (duurzame) renovatieproject is medio december 2020.

4 november 2020