Tweede Goudse gezin krijgt een Green Make over

Gouda is voor de tweede maal in beeld bij het tv-programma De Green Make Over. Tot eind december kunnen kijkers zien wat bewoners aan hun huis hebben veranderd, van isoleren en energie besparen tot helemaal aardgasvrij wonen.

Veel mensen willen wel verduurzamen maar weten niet waar te beginnen. Het kan ook dat ze juist eerst willen starten met weinig investeringen en inspanningen.

Aanstaande zondag om 15.50 uur op SBS6 is te zien hoe het gezin Harms in de Rheinvis Feithstraat in Gouda van een koude vloer naar een warme overstapte m.b.v. vloerfolie, een nieuwe CV-ketel kreeg, nieuwe radiatorknoppen en een goed sluitende voordeur. Voordeuren en open brievenbussen vormen vaak flinke koudebruggen in een huis. Daarnaast ontvingen ze ook vele tips en eenvoudige aanpassingen om comfortabel te kunnen wonen. En heeft het gewerkt? Dat kan je wel stellen: de energierekening van de maand oktober was een derde lager dan die van vorig jaar!

De vorige tv-uitzending was bij het gezin Pauw die geïsoleerde muren kreeg, zelfs voorzien van muurverwarming. Daarnaast werd triple glas aangebracht in twee slaapkamers. De inrichting was van allerlei recyclede materialen. Ook hier merken ze een groot verschil met de muren die daarvoor een stuk kouder waren.

Wethouder Hilde Niezen is enthousiast over deelname aan dit programma: “ze laten zien dat je met eenvoudige maatregelen al op je energiekosten kan besparen, zoals radiatorfolie aanbrengen, LED lampen aanschaffen of nieuwe radiatorknoppen aanbrengen. Om mensen op weg te helpen heeft de gemeente Gouda ook waardebonnen gestuurd aan alle inwoners, voor isolerende en energiebesparende producten bij de bouwmarkten. Wanneer je muren, een dak of de vloer wil gaan isoleren bespaar je natuurlijk nog meer op je energieverbruik en je kosten en krijg je meteen een comfortabeler huis.
Gouda wil in 2040 aardgasvrij en CO2-neutraal zijn, dat lukt alleen als de Goudse inwoners meedoen.”

Zelf ook aan de slag? 
Eenvoudig beginnen met radiatorfolie en LED-lampen? Of een gedegen advies m.b.t. overstappen op een andere energiebron? Er zijn landelijke subsidies en kortingsacties speciaal voor Goudse inwoners. 
Kijk daarvoor op www.maakgoudaduurzaam.nl