Traditie en sfeer rondom een bijzondere kerstboom

Overal twinkelen lichtjes, kerstmuziek vult de winkels en straten; de gezellige binnenstad van Gouda is klaar voor het jaarlijkse hoogtepunt: Gouda bij Kaarslicht. De enorme kerstboom, eigenhandig met een motorzaag omgezaagd door de burgemeester van het Noorse Kongsberg, staat met zijn nieuwe kerstboomversiering te wachten om bewonderd te worden door tienduizenden bezoekers.

Als stralend middelpunt van alle festiviteiten die dag, gaan zijn lichtjes pas aan als de traditionele ceremonie is afgelopen. Tot die tijd is alle stadsverlichting op de Markt uit. Samen zingen, luisteren naar het eeuwenoude kerstverhaal, genieten van optredens van zangers en kinderen; op de Markt staat iedereen zij aan zij in het schijnsel van de honderden kaarsjes achter de ramen van het middeleeuwse stadhuis.

Traditionele ceremonie bij de boom
Traditiegetrouw bestaat het programma bij de boom tussen 19.00 en 20.00 uur uit een aantal vaste onderdelen. In het licht van de 1.500 kaarsjes achter de ramen van het stadhuis leest de burgemeester Milo Schoenmaker samen met kinderburgemeester Romaissa Magouh het kerstverhaal voor. Daarnaast is er samenzang en worden, als hoogtepunt van de traditionele ceremonie, de lichtjes in de prachtige kerstboom – dit jaar met nieuwe versiering - ontstoken. De Noorse burgemeester van Kongsberg Kari Anne Sand heeft samen met de kinderburgemeester deze eervolle taak.

Het programma rond de boom:

18.30 - 19.00 uur
Samenzang
19.00 - 19.10 uur
Start met Pelle van Esch, gedicht door stadsdichter Hanneke Leroux en samenzang. Aansluitend de opening door burgemeester Milo Schoenmaker
19.10 - 19.20 uur
Muzikaal blok m.m.v. Amand Hekkers, Marin van Os, Bora Balci & Pelle van Esch
19.20 - 19.35 uur
Kerstgedachte door burgemeester en voorlezen kerstverhaal
19.40 - 19.45 uur
Ontsteking lichtjes boom door burgemeester Kari Anne Sand (Kongsberg) samen met kinderburgemeester Romaissa Magouh
19.45 - 19.50 uur
Kinderkoor De Ridderslag en samenzang
19.50 - 19.55 uur
Speech kinderburgemeester en samenzang finale
19.55 - 20.00 uur
Afsluiting en dankwoord burgemeester Milo Schoenmaker

Wie zijn de artiesten?
Aan het programma rond de boom werken dit jaar drie klassieke topzangers mee: Amand Hekkers, Martin van Os (beiden tenor) en Bora Balci (bariton). Daarnaast speelt Pelle van Esch op bastrombone. Deze jonge Gouwenaar van 16 is winnaar van het Prinses Christina Concours 2017. Tenslotte zingt ook het kinderkoor van basisschool De Ridderslag de sterren van de hemel. Het geheel wordt begeleid door de Brassband Schoonhoven en staat onder leiding van stadsbeiaardier Boudewijn Zwart.

Dagprogramma
De ceremonie bij de boom is onderdeel van een uitgebreid en sfeervol dagprogramma. Vanaf 10.00 uur tot laat in de avond bruist de binnenstad van Gouda. Op zo’n veertig locaties is er op loopafstand van alles te beleven, zoals (gratis) concerten, exposities, een winterfair, straattheater, vaartochten en wandelingen o.l.v. een gids. Kijk voor het volledige programma op www.goudabijkaarslicht.nl.

Gouda bij Kaarslicht

(Persbericht: 12 december 2017)