Theehuis De Rijkestraat een jaar gesloten

Burgemeester Schoenmaker heeft besloten tot sluiting van het Theehuis aan De Rijkestraat voor de duur van 12 maanden op grond van het Handhavingsbeleid horeca en APV en overtreden van de Opiumwet. Deze sluiting volgt aansluitend op de sluiting van twee weken.

Opiumwet en beschieting

Tijdens een controle in het Theehuis op 7 januari heeft de politie een hoeveelheid drugs aangetroffen die wijst op handel in drugs. Naast de hoeveelheid drugs heeft de politie meerdere keren geconstateerd dat het gebruik van (soft)drugs werd toegestaan in het Theehuis. Daarnaast is in de nacht van 7 op 8 januari het Theehuis beschoten.

Gevaar voor openbare orde

Door de beschieting en de aanwezigheid van drugs vormt het Theehuis een ernstige bedreiging van de openbare orde en de veiligheid voor de omgeving. Uit informatie van de politie is gebleken dat het aantreffen van de verdovende middelen niet op zichzelf staat. Het Theehuis is een verzamelplaats voor personen die zich bezig houden met drugsdeals, inbraken en dergelijke. De politie heeft al diverse malen verdachten in het Theehuis gearresteerd.

Verder is duidelijk dat het Theehuis leidt tot overlast in de omgeving. Dit wordt benadrukt door het feit dat de overlast drastisch is afgenomen in de periode dat het Theehuis gesloten was gedurende de periode eind 2015 tot medio 2016.

Bestuurlijke maatregel

Het toepassen van bestuursdwang tot het sluiten van een pand, die door de burgemeester genomen kan worden, is een zware maatregel. Elke situatie is uniek en de sluitingsduur hangt af van diverse criteria zoals: aangetroffen hoeveelheid drugs, mate van gevaar voor omgeving, mate van overlast, historie van het pand / de inrichting met betrekking tot overlast, waarschuwingen etc.

(Persbericht 26 januari)