Start gebruik 700m2 zonnedak van Goudasfalt

Vanaf zaterdag 16 november gaat het 700m2 zonnedak van GOUDasfalt in gebruik; een groot dak voor evenementen, gemaakt van hergebruikt materiaal. Het dak levert door de 424 zonnepanelen flink wat energie en heeft als bouw- en energieproject al vele mensen samengebracht. De verwachte opbrengst is circa 112.000 kWh per jaar, genoeg om zo’n 30 à 35 huishoudens een jaar lang van stroom te voorzien.

Wethouder Thierry van Vugt (GOUDasfalt) feliciteert de Stichting Zon op GOUDasfalt van harte met haar zonnedak: "Een duurzame aanwinst voor het GoudAsfalt-terrein die we graag vanuit de gemeente mede mogelijk hebben gemaakt via een opstalrecht. Het terrein is zo zelfs nog breder inzetbaar voor activiteiten; het aangename en het nuttige prachtig verenigd."

Bij GOUDasfalt leefde de wens om het zonnepanelendak waterdicht te maken als toegevoegde waarde, zodat het gebied eronder multifunctioneel gebruikt kon worden. Om dit te realiseren zijn op de 14 dwarsbalken 198 houten spanten gemonteerd waar alle zonnepanelen op liggen. Onder het zonnedak kunnen evenementen droog plaatsvinden. De staalconstructie bestaat uit vier vakwerkspanten van ieder 27 meter lang en zijn afkomstig van twee rolbanen uit een pand in Rotterdam dat werd gesloopt. Deze 4 spanten rusten weer op 2 bestaande betonnen keerwanden en 4 stalen funderingspalen. 

Het was een behoorlijk zware klus om alle technische onderdelen goed uit te voeren, maar door dertig klussende vrijwilligers, de obligatiehouders (bewoners van Gouda e.o.) en een aantal bedrijven als sponsor is het een bijzonder project geworden waar vele mensen uit Gouda van kunnen genieten. 

Wethouder Hilde Niezen (o.a. van klimaat, duuzaamheid en bewonersinitiatieven) is enorm blij met het zonnedak. "Dit initiatief van GOUDasfalt sluit helemaal aan bij de energietransitie-plannen. In 2040 moet onze stad CO2-neutraal en aardgasloos zijn. Samen met inwoners en ondernemers gaat de gemeente nu stappen zetten voor later, door fossiele brandstoffen te verminderen en broeikasgassen terug te dringen. Van kolen en gas naar wind, zon en andere duurzame energiebronnen.”

Niezen zal het zonnedak aanstaande zaterdag 16 november om 16.00 uur officieel openen.

Openingshandeling

15 november 2019