Sfeervol Gouda bij Kaarslicht op vrijdag 13 december

De kerstverlichting twinkelt je tegemoet als je Gouda binnenkomt. De gastvrije stad maakt zich op voor het meest gezellige en authentieke kerstevenement van Nederland: Gouda bij Kaarslicht. Vrijdag 13 december verzamelen zich weer duizenden mensen rondom de bijna twintig meter hoge kerstboom die speciaal uit Noorwegen is overgevaren. In een gezellige ambiance klinkt het carillon samen met de Brass band Schoonhoven en worden gezamenlijk kerstliederen gezongen. Een sfeervol optreden van Elise Mannah en een kinderkoor van ’t Carillon maakt de avond af.

De ceremonie rond de boom kent een lange traditie. Al zo’n 64 jaar leest de burgemeester het kerstverhaal voor, in het schijnsel van 1500 kaarsen in speciaal vervaardigde houders achter de ramen van het prachtige oude stadhuis. Ze werpen, samen met de kaarsen die achter de ramen van de omliggende woningen en winkels branden, een prachtig licht op de verder vrijwel onverlichte Markt. Tegen 20.00 uur steekt burgemeester Pieter Verhoeve, samen met de burgemeester van het Noorse Kongsberg, Kari Anne Sand, en de kinderburgemeester Talitha Schaddelee, de duizenden lampjes van de kerstboom aan. Een bijzonder schouwspel dat voor verbroedering zorgt bij alle aanwezigen.

Daarna verspreiden de bezoekers zich over de tientallen locaties in de Goudse binnenstad om te genieten van muziek, zang en theater in de vele kerken en monumentale gebouwen. Van knusse huiskamerconcerten tot swingende pop optredens in de Goudse Schouwburg; voor elke smaak en leeftijd is er overal (gratis) wat te beleven.

Programma overzicht

Op de website www.goudabijkaarslicht.nl is het volledige programma te downloaden. In het programmaboekje staan handige routes, zodat bezoekers vooraf al plannen kunnen maken welke optredens ze absoluut niet willen missen. Belangrijke nieuwe onderdelen zijn onder andere het openingsconcert in de Goudse Schouwburg, waar ook nog diverse andere concerten en een singalong gehouden worden, en het pop-uprestaurant in de monumentale Gouwekerk. Ook is er een geheel nieuwe route, Gouda Gastvrij, die langs mooie plekjes in de stad leidt. Kortom, er is weer een uitgebreid dag- en avondprogramma vanaf ca. 14.00 uur. De ceremonie rond de boom is van 19.00 tot 20.00 uur te volgen op TV West.

Goed bereikbaar

Gouda is uitstekend bereikbaar met het openbaar vervoer. De binnenstad ligt op loopafstand van het station. Bezoekers met de auto worden doorverwezen naar tijdelijke parkeerplaatsen buiten het centrum. Daarvandaan rijden pendelbussen naar de binnenstad.

10 december 2019