Proef bij Marathonflats voor ondergrondse PMD-inzameling

Restafval wordt zo goed ingezameld dat een aantal ondergrondse containers overbodig is geworden bij de flats aan de Marathonlaan en het Olympiadeplein. Dat maakt het mogelijk om een proef te starten met gratis inzameling van PMD-afval in de container. Doel van de proef is om te zien of het zwerfafval op straat vermindert en PMD-afval niet vervuild wordt met ander afval dat in de container verdwijnt.

Restafval blijft geld kosten om vanaf te komen. De PMD-containers daarentegen zijn gratis. Bewoners hebben wel hun pasje nodig om de PMD-zakken in container te werpen. De PMD-containers worden in de loop van volgende week oranje gecoat en voorzien van de juiste stickers zodat duidelijk is welk afval erin hoort. Tegelijkertijd worden de banden van de lantaarns afgehaald waar mensen tot nu toe hun PMD-zak aan moeten hangen. De proef loopt officieel van 1 oktober tot en met 1 januari 2020.

De gemeente hoopt dat de bewoners zo goed inzamelen dat er geen ander afval in de PMD-containers verdwijnt. Om de boodschap goed duidelijk te maken zet de gemeente de Buurtvoorlichters in die het gesprek met bewoners aangaan. Zij gaan alle flats af met een beeldende flyer, een scheidingswijzer én een gratis bundel PMD-zakken.

Wethouder Niezen liep woensdagmorgen even mee met de Buurtvoorlichters. Zij is blij met de proef en met de inzet van de vrijwilligers. “Het is heel nuttig en leuk om in gesprek te gaan over deze proef.”

19 september 2019