Nieuwe voorwaarden startersleningen in Gouda

Met ingang van 9 juli zijn de voorwaarden om in aanmerking te komen voor een starterslening in Gouda aangepast. De gemeenteraad heeft op 1 juli besloten om de voorwaarde van het achterlaten van een sociale huurwoning in Gouda te laten vervallen. Daarnaast is de koopprijs opgetrokken naar € 263.500,-. Dit betekent dat nu ook thuiswonende (Goudse) jongeren in aanmerking kunnen komen voor een steuntje in de rug bij de aankoop van hun eerste woning.

De starterslening is bedoeld voor mensen die hun eerste woning kopen en de financiering voor de aankoop net niet rond kunnen krijgen. De eerste drie jaar betaal je geen maandlasten over deze lening. In Gouda kan je maximaal € 25.000,- lenen en is de starterslening bedoeld voor inwoners van Gouda van 18 t/m 34 jaar. Het moet gaan om de aankoop van een bestaande woning en mag niet een voormalige huurwoning zijn. Er is nu weer ruim € 700.000 beschikbaar voor de Startersleningen. Gemeente Gouda verstrekt sinds 2013 startersleningen en inmiddels hebben ruim 100 starters daar gebruik van gemaakt. 

Vanwege beperkt budget stelde de gemeente sinds 2018 aanvullende voorwaarden. Het idee was dat daarmee de beschikbare middelen zo efficiënt mogelijk zouden worden ingezet. Door de ontwikkelingen in de woningmarkt is het voor starters op de (koop)woningmarkt nog lastiger geworden om een woning te kopen. Daardoor bleek de regeling nauwelijks nog gebruikt te worden. Dit werd ook veroorzaakt doordat steeds minder woningen in het betreffende prijssegment te koop kwamen, door de gestegen huizenprijzen. Om meer Goudse jonge woningzoekenden te kunnen ondersteunen is daarom de koopprijs verhoogd. Bekijk voor meer informatie en het aanvraagformulier de pagina 'starterslening'.

22 juli 2020