Nieuwe plek voor kunstwerk Kop van de Kleiweg

Het kunstwerk van twee cirkels, dat op de Kop van de Kleiweg stond, is nu te vinden op het plein voor het Huis van de Stad. Wethouder Bergman en kunstenaar Marinus Boezem onthulden het kunstwerk op deze nieuwe plek.

Het kunstwerk stond sinds 2002 op de Kop van de Kleiweg. Door de herinrichting van stadsentree, moest er worden gezocht naar een nieuwe locatie.

Betekenis kunstwerk

De twee grote cirkels zijn uit zwart graniet gehakt. De bovenzijden zijn gepolijst tot zwarte spiegels, waarin de lucht prachtig wordt gereflecteerd. De twee cirkels zijn min of meer elkaars tegenpolen.

kunstwerk 1

In de grote cirkel is de noordelijke sterrenhemel met alle Latijnse benamingen van de sterrenbeelden gezandstraald. Het is een schematische weergaven van het eeuwige en oneindige heelal. Als tegenhanger laat de kleine cirkel een labyrint zien. Het is een oud symbool, dat in alle culturen gebruikt wordt om betekenis te vinden in het korte aardse bestaan. Het ontwerp van het kunstwerk heeft het bekende labyrint van de 13e eeuwse kathedraal van Chartres overgenomen.

Al sinds de middeleeuwen kan het grote labyrint in Chartres als een soort pelgrimstocht bewandeld worden. De lange tocht is een zoektocht naar het leven. Niet het eindpunt is belangrijk, maar de reis zelf.

Kamer van Koophandel

De twee cirkels zijn niet alleen zeer geschikt als banken, ze zijn ook letterlijk een rustpunt in de hectiek. Het kunstwerk is geschonken door de Kamer van Koophandel kring Midden-Holland aan de gemeente Gouda.

Kunst 3