Mondkapjes voor minima

Naar aanleiding van het dringende advies om in publieke binnenruimtes een mondkapje te dragen, heeft het Rijk de gemeenten opgedragen om minima te ondersteunen bij het kunnen opvolgen van dit advies. De gemeente Gouda geeft daar ook gehoor aan.

Mondkapjes - minima

Vorige week zijn bij de Voedselbank al wegwerpmaskers bezorgd die aan klanten zijn uitgedeeld. Voor de komende uitgifte van voedselpakketten stelt de gemeente deze week 350 herbruikbare maskers beschikbaar, geproduceerd door The Melting Shop. Voor alle overige minima zijn, in grotere hoeveelheden, herbruikbare mondkapjes besteld bij de groothandel.

De intentie is ook deze mondkapjes deze week geleverd te krijgen en per post te versturen. Per huishouden worden dan pakketten met 3 of 4 herbruikbare mondkapjes bezorgd; dit laatste is afhankelijk van de beschikbaarheid bij de leverancier. Onder minima verstaan we in dit verband alle huishoudens met een uitkering van de gemeente (PW, IOAZ, IOAW). Van hen is bij de gemeente bekend dat ze een huishoudinkomen op bijstandsniveau hebben. In totaal worden zo 2.000 huishoudens en de klanten van de voedselbank van mondkapjes voorzien.

In Gouda kiezen we bewust voor verstrekking in natura en niet, zoals een aantal andere gemeenten, voor het verstrekken van een financiële bijdrage. Dit om problemen met beslag op het inkomen en betalingsregelingen bij een aanzienlijk deel van deze groep huishoudens te voorkomen.

21 oktober 2020.