Laat Gouda nog meer zoemen

Jaarlijks krijgt onze stad er veel nieuwe en nuttige burgers bij: wilde bijen. De afgelopen jaren heeft Gouda al veel gedaan om het woonklimaat voor ze te verbeteren. Met o.a. ecologisch groenbeheer, vlinder- en insectenvriendelijke beplanting en natuurlijke oevers. Gouda is nu officieel erkend als BIJ-vriendelijke gemeente. Samen met KNVV en IVN gaan we aan de slag om Gouda nog aantrekkelijker te maken voor bijen. Maak kans op een gratis bijenhotel en kijk wat u zelf kunt doen in uw eigen tuin.

Het gaat niet goed met de wilde bij

Nederlandse wilde bijen zijn in gevaar: de helft van alle 358 soorten is bedreigd. En dat terwijl ze heel belangrijk zijn voor onze voedselvoorziening. De appel waar je in bijt, de aardbeien onder je slagroom en de kers op je taart. Ze groeien alleen als de bloemen ervan worden bestoven. Wilde bijen doen dit graag en helemaal gratis! Ze zijn daarom onmisbaar.

Geef ze een hartelijk welkom

Kom ook in actie om de wilde bij te helpen. Natuurwethouder Hilde Niezen: “Help mee om uw eigen tuin aantrekkelijk te maken voor wilde bijen. Dat kan best makkelijk door planten, bomen en struiken te planten die veel stuifmeel en nectar geven. Hemelsleutel, herfstaster, muurpeper, lavendel, kattenkruid, blauwe knoop en zonnehoed zijn echte bijenlokkers. Ook houden bijen van kruidenhoekjes met o.a. rozemarijn en tijm. Probeer het hele jaar door bloeiende planten, in groepjes, in uw tuin te hebben staan”. Op www.nederlandzoemt.nl staat alle informatie. Op www.maakgoudaduurzaam.nl kunt u nog meer tips vinden voor een groene tuin.

Maak kans op een bijenhotel

Inwoners van Gouda maken kans op een bijenhotel. Dan hebben we wel uw naam en adres in Gouda nodig. Stuur voor 1 februari 2019 een mail naar bureaudagelijksbeheer@gouda.nl of naar gemeente Gouda, postbus 1086. 2800 BB in Gouda onder vermelding ‘actie bijenhotel afdeling BOR’. Onder de inzenders worden 10 bijenhotels verloot. De winnaars krijgen persoonlijk bericht.

Bijenhotel

Over Nederland Zoemt

Nederland Zoemt is een project van Landschappen NL, Naturalis, IVN en Natuur & Milieu, mogelijk gemaakt dankzij een extra bijdrage van de Nationale Postcode Loterij, met als doel het structureel vergroten van voedselaanbod en nestgelegenheid voor wilde bijen in Nederland.

18 januari 2019