Goudse veteranen ontvangen draaginsigne Nobelprijs VN militairen

Burgemeester Milo Schoenmaker reikt op donderdagmiddag 23 februari het draaginsigne Nobelprijs VN militairen uit aan tien Goudse veteranen.

Zij ontvangen het draaginsigne als tastbare erkenning voor hun deelname als ‘blauwhelm’ aan een vredesmissie van de Verenigde Naties waarvoor de VN in 1988 de Nobelprijs van de Vrede heeft gekregen.

De tien Goudse veteranen die het draaginsigne uitgereikt krijgen zijn:  de heren J.D. Dijkstra, A.J.W. Lensen, A.R. Vermeulen, J.C. van den Boogaart, F.L.M. van den Brule, R.P.M. Marchand, R.W.J. van der Schoot, E. de Jong, H.L. Schoonberg en M. Schoonderwoerd. Zij namen deel aan de VN-Vredesmissie UNIFIL in Libanon.

Nobelprijs voor de Vrede

In 1988 werd de Nobelprijs voor de Vrede toegekend aan dertien VN-vredesmachten die in de periode van 1948 tot 1988 een vredesoperatie uitvoerden. Hierop gebaseerd en als erkenning voor de in deze periode uitgezonden Nederlandse (oud-) militairen, besloot minister Jeanine Hennis-Plasschaert in 2015 om het draaginsigne Nobelprijs VN militairen in te stellen. Verreweg de meeste rechthebbenden op het draaginsigne maakten deel uit van de vredesmissie UNIFIL in Libanon. Aan de vredesmissie UNIFIL namen tussen 1979 en 1985 ruim 9.000 Nederlandse militairen deel. Bij deze vredesoperatie kwamen negen Nederlandse militairen om het leven.