Gouda pakt leegstand in binnenstad aan

Pandeigenaren die onnodig lang hun pand in de Goudse binnenstad leeg laten staan, kunnen door de gemeente Gouda worden gedwongen een nieuwe gebruiker voor hun pand te accepteren. Dit staat in de leegstandverordening.

Gaat een pandeigenaar daar niet in mee? Dan kunnen dwangsommen worden opgelegd, totdat het gebouw uiteindelijk wel in gebruik is genomen. Het college van BenW heeft de verordening vastgesteld om de leegstand in de binnenstad aan te kunnen pakken.

Levendige binnenstad zonder leegstand

De gemeente Gouda wil een levendige binnenstad waarin het goed wonen, werken en recreëren is. De binnenstad is het visiteplaatje voor onze bewoners en de vele toeristen die de stad bezoeken. Het is daarom belangrijk dat de gemeente, de eigenaren en de gebruikers van gebouwen er met elkaar voor zorgen dat zij de binnenstad zo aantrekkelijk mogelijk maken en houden.

In dat verband pleegt de gemeente al inspanningen om de leegstand van winkels en woningen boven winkels tegen te gaan. Met een gerichte en persoonlijke benadering worden ondernemers, vastgoedeigenaren en aspirant bewoners verleid om zich te vestigen in de mooie historische binnenstad.

Met vastgoedeigenaren wordt gekeken hoe de leegstaande panden het beste ingevuld kunnen worden en hoe de gemeente daarbij kan ondersteunen. Soms werkt deze (persoonlijke) benadering echter niet en laten eigenaren panden onnodig lang leeg staan. Voor die gevallen maakt deze verordening het mogelijk dat de gemeente kan afdwingen dat een pand weer in gebruik wordt genomen.

Besluit gemeenteraad

De gemeenteraad van Gouda zal een besluit moeten nemen of de leegstandverordening er daadwerkelijk komt.

 

(Persbericht: 15-02-2017)