Goud voor Calora en Goud voor Klaver Kaas

De állerlekkerste Goudse belegen light is Calora 18% Pikant! Deze kaas van Veldhuyzen Kaas won 6 juni Goud bij de Gouda Cheese Awards 2019. In de categorie Goudse jong belegen 48+ ging de felbegeerde eerste prijs naar Klaver Kaas van Vandersterre Vers concepten (Dupontcheese). De kazen dragen een jaar lang het predicaat ‘lekkerste kaas van Nederland’. De glazen trofeeën werden uitgereikt door Frau Antje.

In de categorie Goudse belegen light ging Zilver naar Roemer Light 35+ gerijpt van Van der Heiden Kaas; Vergeer Gouwenaar Light 35+ Pikant van Vergeer Holland was goed voor Brons. Zilver in de categorie Goudse jong belegen 48+ werd Bonck van Blesckens van De Graafstroom en Holland Master van Royal FrieslandCampina kreeg Brons. De uitslag werd bekendgemaakt door de burgemeester en Opper Waegemeester van Gouda, Mirjam Salet.

Belangstelling

Het was de eerste keer dat de beslissende keuring plaatsvond voor publiek. En publiek was er genoeg; de toch al drukke kaasmarkt van Gouda trok honderden mensen die niet alleen een blokje mee wilden proeven, maar ook wilden kijken hoe culinair journaliste Janny van der Heijden (bekend van programma’s als Heel Holland Bakt) en andere juryleden de boorsels keurden. 

Kaaskeuring door consumenten

Gouda Cheese Awards is een belangrijke en bijzondere kaaswedstrijd in Nederland. Het is namelijk geen technische kaaskeuring, maar een neutrale smaaktest: consumenten proeven en beoordelen. De wedstrijd wordt georganiseerd door het Nederlands Nationaal Kaaskeur Concours (NNKC) in samenwerking met de Gouda Kaasmarkt, de Goudse Waag, de Samenwerkende Ondernemersverenigingen Gouda (SOG) en gemeente Gouda. De voorrondes vonden eind mei plaats bij het Centrum voor Smaakonderzoek (CSO) in Wageningen.

Winnaars Gouda Cheese Awards

Foto: Lima Fotografie Gouda

(6 juni 2019)